Friday, 1 October 2021

Kembara Pontianak - Jari Manis hilang

 Entry sebelum boleh kunyah SINI..


Aduhhh! Banyak lagi rupanya kisah Pontianak ni... Aku pulak busy dengan mende lain... Ha Ha Ha... Tak pe slow slow laa ye...

Ehh! Jari Manis hilang????? Jari Manis sape???? Hilang ke mana? Ehhh... Dah nama pon hilang... Mana aku tahu hilang ke mana... Kah Kah Kah... Adusss...

Aku sebenarnya... Antara pertengahan... HH dah panik... Macam kucing nak beranak... Aku pulak masih dok terfikir... Aku nak panik ke tak? Adesss

Sabar... Sabar... Mari scroll dulu... 

Dari depan kedai jual karpet area berdekatan Pasar Sudirman... Aku naik grab menuju ke Ayani Megamall... Actually... Aku bukanlah nak shopping sangat...Aku nak cuci mata jek! Cehhhh! Ayat poyo! Dah bawak juta juta lagi nak kedekot... He He He....

But... Honestly... Aku lapar nak makan... Aku ni kalu dah lapar... Pontianak pon tak berani dekat! Kah Kah Kah... Tapi... Kat Pontianak ni... Aku pon malas nak riki sangat tempat makan... Lagi pon... Aku ni jenis tak boleh straight dalam sehari asik nak telan nasi jek... Aku bukan perut nasi ye... Dalam sehari aku cuma boleh telan sekali aje nasi... Bukan pagi petang siang malam nasi... No! Dan nasib baik jugak lah JM dan HH pon jenis yang sama macam aku... Cuma kadar Nasi JM lebih sikit dari aku... Ha Ha Ha....

Friday, 10 September 2021

Kembara Pontianak - Pasar Sudirman

 Entry sebelum boleh imbas SINI...


Assalamualaikum dan selamat sejahtera… Apa khabar saudara dan saudari… Ehhh! Dah nape aku terasa ayat aku dah macam perutusan Muhyidin Yasin pulak nih???? Ha Ha Ha… Muhyidin Yasin dah dalam kenangan... Zaman ni dah Ismail Sabri pulak jadi Perdana Menteri... Untung kita ni kan.. Keluar mengundi PRU cuma sekali aje.. Tapi dapat 3 Perdana Menteri... Ha Ha Ha...

Walau pon Pak Long Mail dah jadi PM... Aku tetap tak boleh rentas daerah rentas negeri rentas negara! Tahun ni masuk tahun kedua aku tak ke mana mana… Tak travel oversea… Walau Singapore hanya sekangkang monyet jek jaraknya…  Ya Allah! Rindunya nak terbang bebas macam dulu!

Untuk hilangkan rindu… Marilah kita sambung kisah aku di Pontianak… Ha Ha Ha…

Pagi ni… Lepas sarapan… We’Ouls pon mengorak lah langkah… Ke mana? Ke Syurga U’ouls! Ha Ha Ha… Syurga membeli dan membelah! Amboihhh kemain kaw.. Celik celik jek dari membuta nak perhabis duit sesaja… Mementang bawak duit juta juta ria… Kah Kah Kah…

Ke mana kita? Ayuhhh! Kita ke Pasar Sudirman! Wahhhh! Kat Malaysia pon Sudirman tak buat Pasar… Sudirman nyanyi lagu jek… He He He…

Lautan Motor atau dipanggil Speda... Kalu aku nangis nak keluarkan motor paling belakang tu... Kalu atas bumbung boleh lah jugak try jolok... Ha Ha Ha...

Friday, 9 July 2021

Jom main Games Stick PRO penghilang kebosanan!

AKU DAH BOSAN! Tahun ni... Masuk tahun kedua aku tak travel ke luar negara... Dan tahun pertama aku tak travel dalam negara sendiri... Dan terlebih malang... Kampung aku yang cuma setengah jam aje perjalanan... Tapi... Tak boleh nak rentas daerah apatah lagi negeri! Sedih! No raya bersama... Anak buah aku kawen pon aku tak datang... Aku cuma dapat Zoom jek!

Sejak Lock Down Darurat ni... Rutin harian aku.... Azan Subuh aku dah bangun untuk mengerjakan solat Subuh... Lepas tu aku mengaji Quran... Then aku tido balik... Ha Ha Ha...

Jam 8:00 pagi aku masih golek golek atas katil lagi sambil layan handphone... Bangun dari golek... Aku mengemas rumah... Sedang HH siapkan sarapan... Basuh baju... Masak... Dan Work From Home...

Lepas sarapan... Aku berkebun kat depan dan belakang rumah... Minat aku nak menanam semakin rancak sejak PKP 1.0... Sekurang kurang sekarang aku tak payah nak beli daun kunyit, daun pandan, daun kari, bayam, daun bawang... Ha Ha Ha... Lama lama rumah aku ni dah jadi nursery pokok pulak! Kah Kah Kah... Jiran belakang rumah aku ni siap sedekahkan pasu dan benih pokok bunga untuk aku jaga... Hadoiii lahhh...

Lepas dah kuar peluh berkebon... Aku mandi... Dan makan tengahari... Azan Zohor terus solat... Azan Asar terus solat... Dan baca Quran setiap kali habis solat...

Lepas Asar... Aku minum petang... Pastu berkebun lagi... Siram pokok... Then... Mandi... Azan Maghrib terus solat...  Baca Quran... Tunggu Azan Isyak... Lepas solat semua... Baru aku Dinner... Kalu aku berpuasa... Aku buka puasa dulu baru aku solat dan mengaji... Alhamdulilah dapatlah juga Khatam Quran... Dan makin dekatkan diri dengan Allah...

Esok hari ulang yang sama... Berkali kali lagi dan lagi... Cuma hari Isnin dan selasa aku ada Online Group... 

Lama kelamaan... Aku dah tak tahu nak buat apa... Adalah jugak aku mengecat rumah... Itu pon aku cat skit skit... Takut nanti aku dah tak ada mende nak buat... Nak main PSP dah jemu... Nak main games kat iPad pon tak nak lasak sangat... Ha Ha Ha... 

Got one day... Aku dok godeh godeh games kat Shopee... He He He... Riki punya riki... Aku pon beli lah Game Boy SUP... Ada 400 games boleh main! Amek kaw... Actually.. Aku dah pernah ada Games ni dulu... Aku suruh anak buah yang kebetulan tengah Study Degree kat China belikan untuk aku... Tapi... Bila dah lama tak main... Rosak laa pulak.... Thats why bila dah tak ada mende sangat... Aku beli balik game ni... Main sampai puas...

Bila dah puas... Aku saja riki games lain pulak... Tetiba... Mata aku terpana rama rama pada Games Stick... Apa ke mende Games Stick ni? Macamana nak main? Boleh ke sambung kat TV buruk aku tu? Ha Ha Ha... Lama jugak lah aku study... Ha Ha Ha... Baca baca review... Dan compare compare model dan price... 

Games Stick ni ada 2 model ye... 1st model Pro... 2nd model Lite... Capacity pon ada dua... Sama ada 32 GB atau 64 GB... Kalu 32 GB berisi 3000 games... Dan 64 GB pulak ada 10,000 games! Makkk aihhhhh! Banyak nak mampos wehhh! Bukan 10 bukan 100 bukan 1000 tapi 10000 games! Main laaa kaw sampai muntah hijau! Kah Kah Kah...

Ok... Apa beza Pro dan Lite? Bezanya adalah dari segi bentuk Games Stick tu sendiri... Dan dari segi system.. Pro more faster than Lite... Harga Pro of coz ler lebih mahal dari Lite... 

Ehhh... Berapa harga sebenornye nih? Mesti berdentum kan? Ha Ha Ha... Kaw tak kan percaya weehhh... Harganya adalah kurang dari RM 200.00 untuk semua model! Adehhhh! Berbaloi wehhh  beli kalu takat nak hilangkan kebosanan dan otak tepu ni... Kah Kah Kah...

Actually... Waktu aku beli Games Stick ni... Aku tak tahu pon mende ni sebenarnya dah viral lama... Maaflah aku dah lama tak active media sosial... Adehhhh lahhh... Kirenya aku ketinggalan keretapi lah ni eh? Orang dah naik Bullet aku dok terkial naik Komuter... Ha Ha Ha... 

Honestly... Aku memang tak tahu pon... Sebab... Aku dok focus nak kejar PS5! Sampai sekarang aku tak dapat dapat... Puas letak nama dalam waiting list... Entah bila tahun nak dapat pon tak tahu lah... Kalah orang nak naik Haji! Ha Ha Ha... Jadi... Games Stick ni jek lah penghilang duka lara  akibat duduk rumah terlalu lama... Kalu aku tak asah otak aku ni... Lama lama aku murung... Jadi... Asahlah otak kasi tajam skit... He He He...

Meh aku review skit!

Marilah kita unboxing... Aku punya model Pro 64 GB... Harga RM 168.11 setelah ditolak coin dan free shipping.... Ha Ha Ha... Tapi... Seller ni siap kasi balik 500 coin... Shipping pon pantas... Berbaloi!

Tuesday, 20 April 2021

Pontianak - Pantai Pasir Panjang

 Entry sebelum boleh ngorat SINI...


Sebelum aku teruskan entry ni... Aku nak ucapkan bebanyak terima kasih pada yang masih sudi tanya khabar berita aku... Aku bukannya menyepi...  Aku ada jek ni... Cuma busy skit... Memacam hal nak kena urus... Dan plus... Aku tak berapa sihat sangat... So... Aku stop kejap dari dunia media sosial... Tangan aku pulak tak boleh nak pegang handphone lelama sangat... Cepat rasa kebas... Adess...

So... Make it short... Lets sambung the journey...

Dari Batu Belimbing... Aku pon geraklah ke tempat lain... Aku main ikut jek lah mana si Supir ganteng ni nak pegi... Even ke bulan bintang sekali pon akan ku turuti... Kah Kah Kah... Kemain miang ye kaw... Ha Ha Ha...


Gini ler roper Bandar Singkawang... 

Friday, 5 February 2021

Kembara Pontianak - Danau Biru

Entry sebelum boleh tengok SINI...


Benarlah katamu hidup penuh pura... Tetapi tidak pada diri ini....Cinta ku tulus suci yang lahir dari hati...
Salju di danau rindu... Ehhh... Ehhh... Nyanyi ke tu? Keh Keh Keh... Tetiba Ezad Lazim masuk Chorus... He He He...

Sebelum aku ke Danau Batu Belimbing... Aku ke Danau Biru dulu ye... Tapi.. Si Supir Ganteng ni macam terkeliru Nurul Ajai pulak... Tak reti mana simpang nak masuk... Garu ketiak Mbak Jambu kat belakang sambil korek idea dalam lubang... Lubang hidung... He He He... 

Tetiba... Rahmat Allah pon turun... Vroommmm... Vroooommm bunyinyeee... Sekumpulan Cewek rempit pon nak ke Danau Biru... Ahhh... Kalu kaw tak sampai dik... Lagi dalam lah lubang Mbak Jambu gali... Kah Kah Kah... 

So... Si Supir pon follow lah Cewek rempit tu sampailah ke destinasi yang nak dituju... Jalannya tidak bertar... Berlekok... Berbelok... Mula aku rasa nak mual tapi tak muntah...

Honestly... Danau Biru ni... Tidaklah seindah yang aku bayangkan.. Sayang tempat yang secantik ini... Jadi hodoh sebab longgokan sampah! Keji betul perangai langsung tak ada rasa cintakan alam... Seyes wehh... Sampah dah segunung... Dari jauh mati mati aku ingatkan Gunung... Rupanya sampah! Macam sampah industri pon ye gak... Sebab guninya beso beso... Sesekali angin bertiup akan terbau busuk...

Ahhh... Jommm ahhh layan gambar... Penat ahh nak taip panjang panjang... Ha Ha Ha...

Wednesday, 3 February 2021

Kembara Pontianak - Danau Batu Belimbing

 Entry sebelum gomol SINI...


Bila lah nak habis kisah Pontianak ni? Ha Ha Ha... Sabar sabar... Banyak lagi dalam waiting list aku... Memang berkurun nak habis... Habis jek nanti kisah Pontianak aku sambung kisah Jembalang dan Hantu Raya pulak... Kah Kah Kah...

Dah... Dah... Mari sambung...

OK... Next destinasi aku... Supir ganteng bawak pegi Danau Biru... Tapi... Kisah Danau Biru ni nanti lah aku update... Aku lagi excited nak citer pasal Danau Batu Belimbing... Wow... Banyak belimbing ke kat situ?

Menurut kata Supir... Danau Batu Belimbing ni attraction baru... Tak ramai yang tahu tempat ni... Dan tempat ni agak terpencil... Nak masuk dalam pon kena parking luar... Dan jalan kaki ke dalam... Tak jauh pon... Cuma agak membukit...

Jom explore!

Nak masuk suppose kena IDR 5,000.00... Aku masuk free sebab tak ada orang jaga... He He He....

Yang baju biru tu Supir ganteng... Ha Ha Ha... Ehhh... Bukit depan tu bentuk dia dah macam semacam... Semacam apa? Ha Ha Ha....

Tuesday, 26 January 2021

Family Day - Family Activities

Entry sebelum boleh baca SINI...


Mood aku saat ni seakan nak ke laut... Ha Ha Ha... Mood PKP laa kata kan... Sepanjang PKP ni pon aku banyak spend masa kat rumah... Dok mengemas rumah tak berhenti... Buang mana yang tak pakai... Dan banyak yang aku nak kasi orang... Esok tua... Malas nak semak dan kemas rumah... Ha Ha Ha...

Mari aku sambung kesah Family Day aku ni... Tak banyak aku nak kongsi... Tapi.. Mungkin boleh lah dijadikan inspirasi pada yang nak buat Family Day macam aku ni yang melibatkan lebih dari 20 orang... Kalu tak beriya... Memang susah nak kawal semuanya... Tapi... Nasib baik lah family aku ni dari kecik sampai ke tua... Semuanya behave... 

Kalu dapat family pemalas yang tahunya cuci tangan sampaikan pinggan sendiri pon malas basuh... Nak jadi apa kan??? Mak aku memang didik anak anak dia lepas makan kemas sendiri... Dan sampai ke cucu cicit pon macam tu... Alhamdulilah...

Banner family day...

Friday, 15 January 2021

Family Day - Homestay Kuala Sungai Baru, Melaka

Lamanya aku tak sentuh blog sendiri... Aku kebusyian dowhhh! Memang tak ada masa... Well... Tahun 2020 dah berlalu... Sudah pastinya... Banyak kenangan pahit manis masam yang kita dah lalui kan? Entahlah... Anggap aje lah itu semua adalah takdir yang Allah sudah aturkan untuk kita... Lalui jek lah... 

Dan aku banyak kali ingatkan diri dan sahabat aku... Tak perlu pon sebenarnya kita berdoa agar Allah sabarkan kita dalam setiap ujian... Sebab... Dunia ini memang tempat untuk diuji pon... Sabar tu pun ujian... Buat apa nak mintak ujian sabar lagi? Ha Ha Ha... Makin kaw mintak sabar... Sebanyak itu sabar kaw diuji... Sebab kaw yang mintak... Betul tak? Sampai kiamatlah kaw kena bersabar sentiasa... Lama lama kaw akan demotivate... Dan mula nak salahkan takdir... Padahal salah kaw jugak sape suruh mintak sabar... Kah Kah Kah... 

Jadi... Ubahlah doa! Minta lah dengan Allah dikurniakan kesenangan dalam setiap ujian diturunkan... Diringankan setiap bebanan kita... Kurniakan petunjuk jalan keluar dengan segera dari setiap kesulitan... Dan paling penting hadirkan insan yang baik untuk menolong... Berdoalah tanpa henti sehingga Allah kabulkan... Itulah  makna sebenarnya sabar... Ok?