Tuesday, 26 January 2021

Family Day - Family Activities

Entry sebelum boleh baca SINI...


Mood aku saat ni seakan nak ke laut... Ha Ha Ha... Mood PKP laa kata kan... Sepanjang PKP ni pon aku banyak spend masa kat rumah... Dok mengemas rumah tak berhenti... Buang mana yang tak pakai... Dan banyak yang aku nak kasi orang... Esok tua... Malas nak semak dan kemas rumah... Ha Ha Ha...

Mari aku sambung kesah Family Day aku ni... Tak banyak aku nak kongsi... Tapi.. Mungkin boleh lah dijadikan inspirasi pada yang nak buat Family Day macam aku ni yang melibatkan lebih dari 20 orang... Kalu tak beriya... Memang susah nak kawal semuanya... Tapi... Nasib baik lah family aku ni dari kecik sampai ke tua... Semuanya behave... 

Kalu dapat family pemalas yang tahunya cuci tangan sampaikan pinggan sendiri pon malas basuh... Nak jadi apa kan??? Mak aku memang didik anak anak dia lepas makan kemas sendiri... Dan sampai ke cucu cicit pon macam tu... Alhamdulilah...

Banner family day...



*** Tema Family Day ***

Tema Family Day aku kali ni adalah trip balik kampung! Dan semua digalakkan bert-shirt hitam dan seluar batik pada hari kedua sahaja... Selain dari hari kedua... Bebas nak pakai apa pon...

Anak buah aku tempah sendiri baju ni... 

Gigih Kakak Ipar aku yang sorang ni dok siapkan seluar batik jahit sendiri sebab tak sempat nak beli pon... Bagus jugak buat sendiri... Sedondon jek satu family... Kegigihan anda kebanggaan kami! Ha Ha Ha...



*** In Door Games ***

Dah nama pon Family Day... Kena lah ada Games kan... Baru lah meriah suasana... Kalu takat nak lepak santai... Baik pegi dengan keluarga kecil memasing jek... Betul tak? Waktu ni lah... Dengan adanya Family Day ni.. Barulah hubungan kuarga lebih akrab... Dapat mengenali anak, cucu cicit, sepupu dan adik beradik sendiri... 

Untuk in door games... Ada congkak... Batu seremban... Card... Dan jugak Majong... Haaa... Jangan tak caya ye U'Ouls... My family giler main majong... Ha Ha Ha... Majong ni merangsang otak beku U'Ouls tu untuk jadi cergas skit... Sebab tu... Orang Cina ni pantas kalu berfikir... Kalu bab bab duit.. Cina paling laju... Ha Ha Ha...

Layan anak cucu main...

Kemain si HH dengan anak buah aku layan Majong... Sorok Joker ke tu? Ha Ha Ha...

Semua orang berkumpul kat Wakaf... Duduk ikut kumpulan yang dibahagikan...

Ehhh... Kena melukis pulak...

Inilah aktiviti In door keluarga yang paling best dan meriah... Soalan adalah berbentuk peribahasa Melayu... Dan... Kena terjemahkan dalam bentuk lukisan...  Orang depan dapat soalan... Orang paling akhir yang akan meneka jawapan... Memang kelakar games ni... Pecah rumah dengan hilai tawa... Kah Kah Kah...

Punyalah leka bermain... Sampaikan Cucu Abang aku si F terjatuh dari Wakaf pon tak sedar... Tetiba meraung jek kesakitan... Kesian... Ha Ha Ha...

Pada malam kedua... Semua orang berkumpul di Hall... Semua tak sabar menanti untuk games malam ni... Semua tak terkecuali... Si kecik pon ikut main sekali join...

Games pertama adalah jawap soalan... Sape jawap dengan betul on spot akan dapat hadiah... Hadiah individu dan juga berkumpulan... Semua orang eager nak jawap dan menang... Ha Ha Ha...

Soalan dibacakan dan semua kena meneka... Sapa jawap dengan tepat... Dia lah pemenang... Sampai nak runtuh siling rumah bila anak sedara aku si F asik dia jek angkat tangan nak beri jawapan... Tangan panjang sampai nak cecah siling... Sape suruh berdiri kat tangga... Ha Ha Ha...

Games seterusnya adalah Games Dadu Beracun... Ala... Macam Music Chair lah... Tapi... We'ols gunakan dadu yang berbentuk soft toys... So dadu tu pass gilir gilir hingga music pon berhenti... Sape yang dapat Dadu Beracun tu akan diarah untuk melakukan sesuatu... Kalu buat dapat hadiah! Ha Ha Ha... 

Itulah Dadu Beracun... Bila music berhenti... Maka terima lah habuan... We'Ouls gelak tak berhenti... Ha Ha Ha...

Budak kecik ni pelakon taw... Dia pelakon kanak kanak TV RTM setakat ni... Memang selalu shooting drama... Nama dia A... Ha Ha Ha... Dia cucu abang aku F...

Memang banyak hadiah disediakan... Aku sponser barangan dari Ikea untuk setiap family... Dan periuk jenama Vantage untuk pertukaran hadiah Family...

Malam We'Ouls berakhir dengan penyampaian hadiah... Kemain happy HH bila dapat hadiah... Dengan baju tido pon layannn jek... Ha Ha Ha...



*** Makan Makan ***

Kalu aku nak amik satu persatu gambar makanan dari hari pertama hingga hari terakhir yang We'Ouls bawa dan masak sendiri... Memang tak terhitung banyaknya... Seyes banyak giler... Melimpah limpah penuh meja... Memasing bawak pot luck sendiri... 

Hari pertama aku bawak Rendang Ayam dengan Nasi Himpit... KI bawa kuah lodeh... KA bawa sambal udang... Anak buah aku A bawa Ayam Masak Merah... Lelain bawak memacam... Dengan kuih muih bagai... Kumpul semua dah macam kenduri Raya pulak... Ha Ha Ha...

Ini baru bebetul membawang... Original bawang... Ha Ha Ha...

Memacam menu...

Marilah menjala... Ha Ha Ha..

Kuih muih dan buahan... Itu pon ada banyak lagi kat dapor... Seyes tak termakan...

Kek ni akak ipar aku buat sendiri...

Lala ni kutip sendiri kat laut... Dan terus masak... Freshhhh!



*** Out Door Games ***

Hari kedua We'Ouls adalah hari untuk Out Door Games... Suppose start jam 1:00 petang... Tapi since semua orang dah ready... Dah siap dengan breakfast... Cuaca pon baik... Jadi We'Ouls start sebelum tengahari...

Basikal ni boleh diguna untuk bersiar siar... Free jek...

Siap berkaroeke kat Wakaf kecik...

4 dara duduk di tepi sampan... Duduk menjerat si ketam lah batu... Kah Kah Kah...

Beriya si B menjala... Ada ke ikan tu? Ha Ha Ha...

Sampan tu boleh guna untuk cari hasil lautan...

Semua orang berkumpul kat Pantai dan tiup belon memasing... Berbaris ikut kumpulan... Dan tunggu arahan seterusnya... Ha Ha Ha...

Nampak senang... Tapi... Susah wehh nak tiup bola ping pong tu sampai ke cawan akhir... Ha Ha Ha...

Penuhkan air laut dalam mangkuk kemudian pass ke orang belakang... Mangkuk tu sengaja ditebuk... Ha Ha Ha...

Orang terakhir akan penuhkan air dalam botol... Ha Ha Ha...

Last sekali... Kumpul belon air dalam surat kabo... Mencabar games ni... Ha Ha Ha...

Kumpulan yang dapat kumpul belon paling banyak dan pantas dikira pemenang....

Games yang terakhir adalah tarik tali... Percayalah... Geng kurus yang menang... Ha Ha Ha...



*** Gambar Keluarga ***

Inilah gambar We'Ouls sekeluarga untuk kenangan bersama.. Dari anak ke cucu ke cicit...
Gambar kat tangga belakang rumah pada hari kedua...

Gambar kat depan rumah sebelum berpisah pulang...



Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience? - Priceless!


- Tamat - 




14 comments:

  1. Seronok kan bila berkumpul ramai-ramai. Baru teringin nak berfamily day kat situ tapi macam tak muat je. Kaum keluarga akak lagi ramai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak sumbat semua mmg x muat... so anak buah SS amik 2 bilik kat homestay lain yg berdekatan... lagi selesa dari yg ni...

      Delete
  2. wah kat tepi pantai tu banyak lala ka. Boleh berenang kat pantai kan. Takdak buaya ek hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buaya laut x dok... buaya darat banyak 🀣

      Delete
  3. Corak batik akak ipar SS tu macam corak kain batik akak punya je. Comel je bila semua berseluar batik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah terdesak sebab last minutes decide nak pakai tema batik...

      Delete
  4. Seronok semua siap berbatik tu lawa..

    ReplyDelete
  5. kalau semua nk kena hidang lepas makan malas basuh pinggan baik mati jek haahhah

    ReplyDelete
  6. jahit pakai tangan je x guna mesin..ohhh mmg terbaik!!!

    ReplyDelete
  7. betul la..gian ooo main mahjung..x mkn pun leh kenyang kalau main mahjung hahaha

    ReplyDelete
  8. semua game kelako..pandai pilih game apa nak buat..dadu beracun tu best..mesti semua nk cepat2 lepas dadu tu ke org lain kan

    ReplyDelete
  9. semua pandai masak..x perlu order luar..masak sendiri lagi sedap..bila awak nak masak sambal udang sedap utk itew heee

    ReplyDelete
  10. yg baca dan tgk gambar ni pun dh dapat rasa kemeriahan dan kesonokan tu...mmg kena buat tiap2 tahun gathering mcm ni tp syg la..selagi ada covid ni pendam la dulu hasrat tu

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...