Friday, 9 July 2021

Jom main Games Stick PRO penghilang kebosanan!

AKU DAH BOSAN! Tahun ni... Masuk tahun kedua aku tak travel ke luar negara... Dan tahun pertama aku tak travel dalam negara sendiri... Dan terlebih malang... Kampung aku yang cuma setengah jam aje perjalanan... Tapi... Tak boleh nak rentas daerah apatah lagi negeri! Sedih! No raya bersama... Anak buah aku kawen pon aku tak datang... Aku cuma dapat Zoom jek!

Sejak Lock Down Darurat ni... Rutin harian aku.... Azan Subuh aku dah bangun untuk mengerjakan solat Subuh... Lepas tu aku mengaji Quran... Then aku tido balik... Ha Ha Ha...

Jam 8:00 pagi aku masih golek golek atas katil lagi sambil layan handphone... Bangun dari golek... Aku mengemas rumah... Sedang HH siapkan sarapan... Basuh baju... Masak... Dan Work From Home...

Lepas sarapan... Aku berkebun kat depan dan belakang rumah... Minat aku nak menanam semakin rancak sejak PKP 1.0... Sekurang kurang sekarang aku tak payah nak beli daun kunyit, daun pandan, daun kari, bayam, daun bawang... Ha Ha Ha... Lama lama rumah aku ni dah jadi nursery pokok pulak! Kah Kah Kah... Jiran belakang rumah aku ni siap sedekahkan pasu dan benih pokok bunga untuk aku jaga... Hadoiii lahhh...

Lepas dah kuar peluh berkebon... Aku mandi... Dan makan tengahari... Azan Zohor terus solat... Azan Asar terus solat... Dan baca Quran setiap kali habis solat...

Lepas Asar... Aku minum petang... Pastu berkebun lagi... Siram pokok... Then... Mandi... Azan Maghrib terus solat...  Baca Quran... Tunggu Azan Isyak... Lepas solat semua... Baru aku Dinner... Kalu aku berpuasa... Aku buka puasa dulu baru aku solat dan mengaji... Alhamdulilah dapatlah juga Khatam Quran... Dan makin dekatkan diri dengan Allah...

Esok hari ulang yang sama... Berkali kali lagi dan lagi... Cuma hari Isnin dan selasa aku ada Online Group... 

Lama kelamaan... Aku dah tak tahu nak buat apa... Adalah jugak aku mengecat rumah... Itu pon aku cat skit skit... Takut nanti aku dah tak ada mende nak buat... Nak main PSP dah jemu... Nak main games kat iPad pon tak nak lasak sangat... Ha Ha Ha... 

Got one day... Aku dok godeh godeh games kat Shopee... He He He... Riki punya riki... Aku pon beli lah Game Boy SUP... Ada 400 games boleh main! Amek kaw... Actually.. Aku dah pernah ada Games ni dulu... Aku suruh anak buah yang kebetulan tengah Study Degree kat China belikan untuk aku... Tapi... Bila dah lama tak main... Rosak laa pulak.... Thats why bila dah tak ada mende sangat... Aku beli balik game ni... Main sampai puas...

Bila dah puas... Aku saja riki games lain pulak... Tetiba... Mata aku terpana rama rama pada Games Stick... Apa ke mende Games Stick ni? Macamana nak main? Boleh ke sambung kat TV buruk aku tu? Ha Ha Ha... Lama jugak lah aku study... Ha Ha Ha... Baca baca review... Dan compare compare model dan price... 

Games Stick ni ada 2 model ye... 1st model Pro... 2nd model Lite... Capacity pon ada dua... Sama ada 32 GB atau 64 GB... Kalu 32 GB berisi 3000 games... Dan 64 GB pulak ada 10,000 games! Makkk aihhhhh! Banyak nak mampos wehhh! Bukan 10 bukan 100 bukan 1000 tapi 10000 games! Main laaa kaw sampai muntah hijau! Kah Kah Kah...

Ok... Apa beza Pro dan Lite? Bezanya adalah dari segi bentuk Games Stick tu sendiri... Dan dari segi system.. Pro more faster than Lite... Harga Pro of coz ler lebih mahal dari Lite... 

Ehhh... Berapa harga sebenornye nih? Mesti berdentum kan? Ha Ha Ha... Kaw tak kan percaya weehhh... Harganya adalah kurang dari RM 200.00 untuk semua model! Adehhhh! Berbaloi wehhh  beli kalu takat nak hilangkan kebosanan dan otak tepu ni... Kah Kah Kah...

Actually... Waktu aku beli Games Stick ni... Aku tak tahu pon mende ni sebenarnya dah viral lama... Maaflah aku dah lama tak active media sosial... Adehhhh lahhh... Kirenya aku ketinggalan keretapi lah ni eh? Orang dah naik Bullet aku dok terkial naik Komuter... Ha Ha Ha... 

Honestly... Aku memang tak tahu pon... Sebab... Aku dok focus nak kejar PS5! Sampai sekarang aku tak dapat dapat... Puas letak nama dalam waiting list... Entah bila tahun nak dapat pon tak tahu lah... Kalah orang nak naik Haji! Ha Ha Ha... Jadi... Games Stick ni jek lah penghilang duka lara  akibat duduk rumah terlalu lama... Kalu aku tak asah otak aku ni... Lama lama aku murung... Jadi... Asahlah otak kasi tajam skit... He He He...

Meh aku review skit!

Marilah kita unboxing... Aku punya model Pro 64 GB... Harga RM 168.11 setelah ditolak coin dan free shipping.... Ha Ha Ha... Tapi... Seller ni siap kasi balik 500 coin... Shipping pon pantas... Berbaloi!

Taraaaa... Dua bijik controler untuk dua player... Not bad wehh... Lembut jek controler... Controller masih pakai bateri AAA ye... Kalu kaw ada bateri AAA jenis charger lagi baik... Tak perlu asik nak membeli bateri jek kan...

Ada wireless receiver dan juga HDMI cable... Lihatlah betapa keciknya Game Stick ni... Aku macam tak percaya ada gadget sekecik ni... Portable boleh bawa ke mana mana... 

Inilah cara nak pasang... Easy... HDMI cable cucuk je kat TV ye... Make sure TV kaw ada HDMI port laa ye... Kalu TV kaw tak ada HDMI bermakna TV kaw tu dah boleh ditransform jadi aqurium... Kah Kah Kah...

Ini TV lama aku... Aku guna untuk main games jek.... Kalu rosak baru aku transform jadi Aqurium...  Kena letak ikan slim slim jek... Buntal tak muat masuk frame sangkut di skala perut... Ha Ha Ha...
Ini games SUP aku... SUP taw... Bukan SOP... He He He... Boleh sambung ke TV juga ye... Dan boleh main 2 player... Bateri Lithium-ion... Dibekalkan charger cable dan TV output line... Harga cuma RM 26.49! Boleh lah buat stock geli geli... Ha Ha Ha...



- XOXO -

15 comments:

  1. Sup tu dh bole kasi aku la kan..

    ReplyDelete
  2. uihh byk nye game!!!jgn tak layan itew lak pasni

    ReplyDelete
  3. ye lah pkp ni takleh nak p mana..tak mcm azmin leh g jenjalan...kita? terperok dalam umah..buat la rutin harian yg sama hari..kes tetap cecah belas ribu adehh

    ReplyDelete
  4. okey..GAME SUP nak main!!! yg tu pun 400 games..setahun main x abis hihihi

    ReplyDelete
  5. nak beli la satu game stick tu..mcm menarik hihih

    ReplyDelete
  6. Mengimbau kenangan betul. Zaman kekanak ribena kita main game stick ni. Baca SS punya cerita, macam nak beli jugaklah. Dulu dapat main game ni pun sebab cousin ada. SS kalau dah bosan main game, jual lah mur mur kat kita pula. Hahaha.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...