Friday, 1 October 2021

Kembara Pontianak - Jari Manis hilang

 Entry sebelum boleh kunyah SINI..


Aduhhh! Banyak lagi rupanya kisah Pontianak ni... Aku pulak busy dengan mende lain... Ha Ha Ha... Tak pe slow slow laa ye...

Ehh! Jari Manis hilang????? Jari Manis sape???? Hilang ke mana? Ehhh... Dah nama pon hilang... Mana aku tahu hilang ke mana... Kah Kah Kah... Adusss...

Aku sebenarnya... Antara pertengahan... HH dah panik... Macam kucing nak beranak... Aku pulak masih dok terfikir... Aku nak panik ke tak? Adesss

Sabar... Sabar... Mari scroll dulu... 

Dari depan kedai jual karpet area berdekatan Pasar Sudirman... Aku naik grab menuju ke Ayani Megamall... Actually... Aku bukanlah nak shopping sangat...Aku nak cuci mata jek! Cehhhh! Ayat poyo! Dah bawak juta juta lagi nak kedekot... He He He....

But... Honestly... Aku lapar nak makan... Aku ni kalu dah lapar... Pontianak pon tak berani dekat! Kah Kah Kah... Tapi... Kat Pontianak ni... Aku pon malas nak riki sangat tempat makan... Lagi pon... Aku ni jenis tak boleh straight dalam sehari asik nak telan nasi jek... Aku bukan perut nasi ye... Dalam sehari aku cuma boleh telan sekali aje nasi... Bukan pagi petang siang malam nasi... No! Dan nasib baik jugak lah JM dan HH pon jenis yang sama macam aku... Cuma kadar Nasi JM lebih sikit dari aku... Ha Ha Ha....

Masa on way tu... Aku terserempak dengan Monumen Sebelas Digulis Kalimantan Barat  atau juga disebut Tugu Digulis atau Tugu Bambu Runcing atau Tugu Bundaran Untan... Wahhh! Banyak betul nama samaran... Pada hal bentuk buluh jek pon yang di susun jadi tugu... Ha Ha Ha..

Dah alang alang ni... Aku citer sikit pasal tugu buluh ni... Monumen ini didirikan sebagai peringatan atas perjuangan sebelas tokoh Sarekat Islam di Kalimantan Barat...  Sarekat tu apa pulak???? Sarekat ni adalah organisasi pergerakan nasional yang teguh dalam memperjuangkan hak-hak masyarakat pribumi... They'Ouls ni dibuang ke Boven Digoel,Irian Barat sebab takut pergerakan They'Ouls akan buat pemberontakan terhadap pemerintah Hindia Belanda di Kalimantan... Tiga dari sebelas tokoh tersebut meninggal pada saat pembuangan di Boven Digoel dan lima di antaranya meninggal dalam Peristiwa Mandor... Nama-nama kesebelas tokoh tersebut kini diabadikan juga sebagai nama jalan di Kota Pontianak.

Aku tak singgah pon Tugu buluh ni sebab susah nak singgah berhenti pon... Tugu ni bebetul kedudukan dia kat tengah roundabout jalan... Kereta pulak berpusu tak boleh stop pon...  Dan tugu ni di kelilingi air pancut... So... Aku just amik gambar dari kereta jek lah... Tapi... Banyak kali jugak lah aku lalu sini dengan Grab... 

Ini lah Monumen Sebelas Digulis Kalimantan Barat...

Akhinya sampai di Ayani Megamall... Mall terbesar di Kota Pontianak... Memacam ada kat situ...

Masuk jek Ayani Megamall... Banyak kedai dalam tu... Sama jek macam kat Malaysia... Aku pon masuk lah tengok tengok... Wahhh... Kat sini ada jual barangan souvenir jugak wehhhh! Banyak jugak barang kraftangan... 

Merusak berarti membeli... Makk aihhh... Bahasa dia... Melly Goeslow sure bangga kalu aku guna ayat ni untuk buat lirik lagu... Merusak hati ku berarti rusak teruk jiwa ku yang kau membeli... Mampos! Ha Ha Ha... Ehhh! Berkenan pulak dengan motor kayu ni... Lama jugak aku usha... Tapi... Tak beli... Mahal!

Kretif kan? Benang di gulung gulung jadi Dinosor... Mahal bafuck... 57 ribu tuu... Hu Hu Hu...

Memacam hado...

Pasu kayu... Unik...

Lunch ni.. Aku just nak mencekik Pizza jek... Pizza kat Indonesia ni... Aku tak tahu ler... Rasanya lebih sedap dari Pizza kat Malaysia... Langsung tak kedekut bahan... Layanan pon istimewa... Macam kaw dilayan di restoran mewah wehh... Seyes! Aku tak tipu...

Dah letak barang kat meja makan... Tetiba JM cakap dia nak ke toilet... Tak sempat lagi aku nak tanya dia nak order air apa... Dia blah... Aku pon biorkan dia pegi sensorang...  Lama aku tunggu JM... 5 minit... 10 minit... 15 minit... 20 minit... Tak muncul! HH dah kerisauan... HH kejap duduk... Kejap bangun... Kejap ke depan tunggu JM... Tapi... JM tak muncul... HH dah macam Karan menunggu Kiran dalam Mohabbatein... He He He...

Aku dalam hati... Tenang tenang... Instict aku kuat kata JM tak apa apa... Dia mungkin keluar beli barang... Tapi... Barang apa dia nak beli? Nape lama sangat??? Ehhh! Tak kan dia nak buat surprise kat aku pasal Motor kayu yang aku suka tapi tak beli tadi kot? Ye ke? Itu lahh yang bermain kat fikiran aku... 

Dan aku cakap gini kat HH "Ko duduk... Tunggu jek JM kat sini... Jangan ke mana mana... Nanti ko pulak yang hilang... Dia tak apa apa tu... Dia beli barang aku rasa"... HH terdiam tapi reaksi muka dia kerisauan ya amat... HH ni... Kalu depan JM dia buat tak reti jek perasaan dia... Tak pernah tunjuk pon... Tapi belakang JM... Bila JM tak ada... Dia tertanya tanya... Dia dah mula risau...

Setelah berminit minit berlalu... Akhirnya JM muncul... Aku pon apa lagi... Fire lah dia... Tapi... Dalam masa sama... Aku try cool down... Pelan pelan... Dia citer apa yang dia buat selama berminit minit menghilang... 

Seperti yang aku jangka... Dia pegi beli motor kayu! Dengan nada sayu dan bergenang airmata lepas kena fire dengan aku... Dia letakkan motor kayu tu depan mata aku... Terus aku terkedu... Instinct aku tepat... Dia nak buat surprise... Tapi surprise dia tak menjadi sebab time dia nak beratur bayar kat kaunter tetiba kaunter banyak tutup dan hanya buka satu kaunter jek untuk bayar... Orang pulak tetiba ramai beratur... JM sendiri pon terpaksa fikir... Last last... Dia sanggup jek beratur walaupun ada niat nak letak balik jek motor kayu tu...Dah alang alang lambat...  Bior lambat asalkan dapat apa yang dia hajatkan... 

Hati aku sebenarnya sebak dan sayu... Tapi... Aku tak boleh tunjuk lemah depan dia... Kalu aku enggeh aje bermakna dia tak kan fikir apa dia buat tu salah... Betul niat tu baik... Tapi kadang tak menghalalkan cara... Aku tahu JM put effort terlalu banyak untuk aku... Dia sanggup tahan kena marah asalkan aku dapat apa aku nak... Dia nak tengok aku happy... Tapi... Aku pulak marahkan dia sebab lambat... Sob Sob Sob...

Actually... Allah jek tahu... Aku benci dengan perkataan 'kehilangan'... Bila kaw hilang seseorang dari hidup kaw... Kaw akan amik masa nak melupakan... Paling seksa... Saat kaw dah lupa...Saat itu lah kaw diuji masalah atau bencana di mana kaw terpaksa hadap sorang sorang... Waktu tu kaw realise yang hidup ni perlukan seseorang yang bebetul memahami... Bukan je sama berjuang selesaikan masalah kaw... Tapi... Paling penting... Luahan hati kaw!

Selain HH... Aku tak nak JM hilang walau sesaat pon dari depan mata aku... Apatah lagi dari hidup aku... Melainkan jodoh dan ajal memisahkan... Hari biasa pon  wajib punch in 'good morning' dan punch out 'good nite' untuk pastikan sama sama  ok walau relationship we'ouls berjauhan... 

Sama macam kes HH pernah hilang kat Bangkok dan Hong Kong suatu ketika dulu... Aku selalu bebelkan HH dan JM... Dorang ni lahir pada tahun yang sama... Perangai pon lebih kurang sama... Sejenis tak nak fikir risiko... Buat dulu baru fikir... Adesss... Kalu diberi indicator bertindak... HH berada di skala 1... Bertindak tak fikir banyak... Main larung jek... Kalu boleh planet Zuhal pon nak direntasnya... Memang carik pasal!  JM pulak di skala 10... Lambat fikir... Lambat bertindak... Ha Ha Ha... Tapi.. Jangan gelak sangat... Kadang sifat tenang lengah JM pon berguna waktu aku dan HH  tengah kelam kabut... Aku skala 5... Pertengahan... Ha Ha Ha... Sape nak puji kalu tak diri sendiri! Ha Ha Ha...

Tapi... Percayalah... Antara HH dan Jay Emm... Tahap nyanyok JM lagi seram wehh... Parking kereta kat  Alamanda pon dia boleh lupa! Nasib baik nyanyok dia tak ke tahap pegi naik kereta balik jalan kaki... Ha Ha Ha....  Padahal dah juta kali masuk Alamanda tu... 10 minit jek kot dari rumah... Dia masuk pintu Korea Selatan kuar Korea Utara... Mana nak jumpa... Pastu nangis nangis nak report polis sebab dok  ingat kereta bebetul hilang... Padahal... Dia yang hilang ingatan... Polis boleh cari ke kalu ingatan yang hilang? Kah Kah Kah... Adusss... Sakit perut...
  
Saus katanya... Ha Ha Ha...

Percayalah... Dia punya jusss jusss Rahul jusss ni macam langit dengan bumi dengan Malaysia... Kat Malaysia jus oren dah macam kordial kantin sekolah tau tak! Ha Ha Ha.... Kat sini macam buah baru dipetik dari ladang... Harap Hetty Koes Endang berdiri bulu roma aku puji jus negara dia... Ha Ha Ha...

Sepenuh penuh tidak keju dalam pizza.. Kalu Pizza kita boleh nampak Singapore... Ha Ha Ha...

 Tu lah dia motor kayu bikin kontolbesi... Ha Ha Ha... SS minta maaf sebab terfire JM... Love u! Habis air aku dia sedut sorang... Aku yang nangis...

Lepas makan... Singgah cari kasut jap...


BERSAMBUNG...

15 comments:

  1. Hahahah... kalau aku p zuhal ko nk ikut tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalkan bukan neraka… 🀣🀣🀣

      Delete
  2. Hahaha.. kalau aku p zuhal nk ikut?

    ReplyDelete
  3. Xde makna la tahun punca..

    ReplyDelete
  4. Berkali2 aku masuk toilet cari...

    ReplyDelete
  5. Cari2 jugak.. sambil sedut air

    ReplyDelete
  6. Aku cuma pikir.. sama2 dtg.. takkan dia hilang.. nk wat tak reti lak... seram oii hilang

    ReplyDelete
  7. Now.. tak tau la bila lagi ley naik kapal terbang...

    ReplyDelete
  8. Betul la.. skala 5 ek.. kot tak puji diri sapa nk puji..

    ReplyDelete
  9. Aku ngan jm cam korea utara ngan selatan.. ko kat border..

    ReplyDelete
  10. Rindu betul nak ke Indonesia, food dia macam2.. Seronok nya trip SS, HHH, JM ni

    ReplyDelete
  11. Piza kat indon memang best. Sejak terjebak makan piza kat Jogja bila pi Indon je memang request pi Piza hut dangan Kepci

    ReplyDelete
  12. Ala siannya JM demi nak mengembirakan hati SS dah kena marah. kalau bagitau tentu tak seprise.

    ReplyDelete
  13. Cute kuda kayu eh motor kayu..bila tenguk mesti teringat misteri kehilangan JM

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...