Friday, 19 November 2021

iPhone 13 Pro Max

Ini... Entah kali ke berapa aku beli Apple gadget... Ha Ha Ha... Kalu orang tengok aku ni... Mesti orang ingat aku ni kaya raya... Sebab? Asyik tukar pakai handphone kayangan... Padahal... Aku rasa... Orang yang tak pakai Apple lagi kaya... Sebab... Aku pakai iPhone sampai HABIS... Siap boleh diwaris pakai... Yang mewarisi pulak pakai seHABIS HABIS... Honestly... Tak sempat nak rosak dan tak pernah sekali pon aku dan waris merasa rosak... Tak pernah sakit kepala walau sekali pon sepanjang aku mengekalkan jenama ini.. Alhamdulilah... Beli baru sebab dah limit by IOS Apple! 

Kaw kire sendiri lah ye... Aku beli iPhone 6s Max tahun 2016... Kekal pakai sampai tahun 2021... Ehh handphone tu tak rosak... Mungkin boleh menjangkau lebih lama lagi...  Katalah aku amik 6 tahun.. Harganya around RM 3000... Haa kaw bahagilah dengan 6 tahun... Setahun RM 500... Pastu bahagi 12 bulan... Bahagi hari... Berbaloi ke tak? Tengah amik kalkulator kira ke tu? Keh Keh Keh...

Ok... Aku tak nak compare Apple dengan Tembikai ke Nanas ke Duku ke Langsat ke... Sebab... Pada aku... Gadget yang terbaik adalah yang kaw mampu beli!  That's it! Depend pada pemakai... Sama ada tangan kaw Dato Keramat atau setakat Lembah Pantai... Ha Ha Ha...

Kaw nak kata camera iPhone tak selawa Duku ke... Tak boleh folded macam lepat Pisang ke... Aku tak peduli... Mentaliti aku mudah... Kaw nak gambar kaw lawa... Kaw pakai lah camera... Apa jadahnya kaw nak kait dengan handphone pulak! Kalu macam tu... Baik kaw suruh Produa sumbat 10 orang dalam Axia yang kaw nak comparekan dengan Bas... Ha Ha Ha... Manusia memang tak akan puas! Dah ada kapal terbang sekali pon... Dia tetap nak roket... 

Apple is about stability and security... Titik! Ada camera yang bagus pon tapi bila handphone kaw hilang tak reti nak cari mana pon tak guna jugak... Ye betul handphone kaw murah kaw boleh beli lagi dan lagi... Tapi data dalam tu? Kaw nak keruk mana? 

Got one time... Ada sorang pencuri rembat iphone yang tak lock password... Yang bodohnya si pencuri tu siap selfie... Terus gambarnya masuk dalam iCloud... Pe lagi... Si owner viralkan... Laju lah PDRM buat keje... Ha Ha Ha... Itu di Malaysia... Kalu di negara barat... Tak siapa berani nak curi iPhone pon... Dapat trace dengan FBI or CIA... Mampos masa depan kaw!

Meh aku review skit iPhone 13 Pro Max...

Aku beli kat Switch, Kulai... Try compare dengan service provider kat Malaysia ni... Tapi... Aku rasa... beli kat Switch lagi jimat... Tak pening kepala nak package line bagai... Akhirnya jadi mahal... Kat Switch... Aku just bayar pakai Credit Card... Then divide by month! Lagi senang! Murah! 

Aku buat pre-order ye... Aku dengar ramai jugak tunggu sampai berbulan... But... Aku punya just amik masa 9 hari jek! So far layanan Switch kat aku ok jek... Mungkin sebab aku letak deposit RM 300.00... Ha Ha Ha...


Mari aku breakdown setiap apa yang aku beli :

iPhone 13 Pro Max = RM 6,699.00

Insurance = RM 349.00

MagSafe Charger = RM 179.00

Uniq Cover = RM 77.00

Lamina Tempered Glass = RM 86.00


GRAND TOTAL = RM 7,390.00



Dua ketui mamat yang dok layan aku... He He He... Thanks bro!

Kotaknya 100% kertas... Langsung tak ada plastik! 

Aku amik capacity storage 512 GB... Senang! Harap harap tak gaduh... He He He...


Charger dia guna type C ye... Tak ada plug... Kaw kena beli sendiri... Kebetulan sama pulak dengan iPad Pro Max aku... So tak perlu beli... Boleh jek kaw nak charge pakai charger biasa tu... Tapi lembablah... Pakai type C lebih pantas!

Di sebabkan aku teringin sangat nak merasa pakai wireless charger.. So aku beli lah MagSafe ni... Ada jek jual yang third party... Tapi... Pengalaman lalu buat aku berhati... Percayalah plug original Apple mampu selamatkan handphone kaw dari terkena renjatan letrik... Dia mampuskan plug jek... Handphone ok...
Aku ada order casing kat shopee... Tapi sangkut lagi kat China... So... Rembat jek lah apa yang ada kat kedai... Trust me... Berbaloi beli Uniq ni... Walau mahal tapi tebal gilak wehhh.. Terutama kat bahagian camera... 

Ok.. Yang tiada dalam gambar adalah screen protector jenama Lamina... Ada yang lebih bagus... Tapi harga 2 kali ganda... Huh! Kalis peluru ke? Keh Keh Keh... Entahlah... Sepanjang aku pakai iPhone... Tak pernah sekali aku suruh kedai pasang screen protector... Inilah pertama kali! Dah alangkan... Suruh lah dia buat sekali! Amik yang kualiti... Masa aku pakai iPhone XS Pro Max.. Aku pakai protector screen bangang jek.. Pasang sendiri pulak tu... Tapi... Bertahan sampai sekarang... Tak pecah pon... Banding dengan si HH asyik retak jek...  Dah macam biskut... Sampai aku tanya dia... Kaw lapar kunyah screen ke haaaa? Ha Ha Ha..




- XOXO -


3 comments:

  1. Nk tnya kena beli tu semua ke mcm yg dlm list yg awk tulis tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu awk sebelum ni bukan iphone user… memang kena beli head charger sendiri… sebab… hanya cable charger je yang dpt free guna type-c usb-c… Kalu memang iphone user boleh jek guna cable biasa… Insurans dan sebagainya adalah options!

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...