Thursday, 25 November 2021

Java Zelo Folding Bike!

Kalu anda gembira tepuk tangan... Clap! Clap!  Kalu anda gembira tepuk tangan... Clap! Clap! Kalu anda gembira begitulah caranya...  Kalu anda gembira tepuk tangan... Clap! Clap! Haaaa tepukkkkkk! Kah Kah Kah... Ehhh! Aci tengah kenduri muruku ke tu? He He He... 

Tak tahu lah nak cakap apa... Tapi... Aku happy giler! Bukan sebab Deepavali tapi sebab??? Ha Ha Ha...  Yeahhh! Tengok tajuk pon kaw dah tahu apa yang buat aku happy sangat tu kan... Java Zelo Folding Bike U'Ouls! a.k.a basikal kayangan! Yahooooo!

Sebelum aku review basikal kayang ni... Izinkan aku citer rentetan merentan nak dapatkan Java Zelo Folding Bike aku dulu... Ha Ha Ha...

Honestly... Pada awalnya... Aku dalam dilema... Adalah beberapa basikal lain yang bermain dalam kepala otak aku yang tak berjambul ni... He He He... Antaranya Brompton, Mongoose dan jugak Raleigh... Setelah ku renung dalam kitab... Makin ku renung berdetup detap... Ha Ha Ha... Aku pilih Raleigh! 

Tapi... Tapi... Tapi... Adessss...

Disebabkan aku tak berapa yakin sangat nak beli basikal mahal kat Shoppe... Plus aku tak nak pening kepala pasang sendiri... So... Aku decide nak terjah kedai jek terus... Tengok sendiri rupa paras basikal... Test kalu boleh...  Kalu puas hati baru aku decide beli...

Bila aku riki kebanyakan kedai basikal seantero Johor Bahru ni melalui wasap... Hanya beberapa seller jek reply... Disebabkan aku tak sabar nak menunggu orang reply wasap aku... Jadi... Aku pon singgah beberapa kedai... Aku mulakan kedai tepi rumah... Malangnya... Mostnya tak amik stock  Raleigh! Ada yang kata kualiti Raleigh ni kureng skit... Aduhhhhh! Kekecewaan di situ... Ada jugak test basikal lain... Tapi... Macam tak inzal dari segi brand dan harga... Ha Ha Ha... 

Bila Raleigh tak ada... Then barulah aku cari Java... 

Kat Johor ni... Cuma ada 3 kedai jek as Java Distributer... Salah satunya kedai Melayu! Tak payah lah aku sebutkan nama kedai... Kaw teka lah sendiri... Kedainya nampak gah tapi mengecewakan!

Aku ada wasap Java Distributer Melayu ni... Tapi tanya pasal Raleigh lah... Kot kot dia ada jual lah kan... Dia kata tak amik stock Raleigh... Waktu tu aku tak sempat tanya pasal Java... Aku terus terjah kedai...

Setiba jek aku kat kedai Java Distributer Melayu tu... Kedai memang gah.. Bawah tu restauran... Kedai basikal kat atas... Rasanya owner yang sama laa kot sebab aku nampak bergantungan basikal kat dinding restoran tapi tak ada pelanggan pon makan kat situ... 

Kebetulan masa aku datang kedai Java Distributer Melayu ni tak ada customer lain... Mamat Melayu layan aku... Tapi macam 100 hari tak makan! Tak bermaya karin... Muka selenger dan selekeh dengan rambut kusut aku tak kesah lagi...  Tapi perangai malas tak semangat nak layan customer... Tak ramah langsung... Apa mende laa kaw ni dik... Baik kaw keje bancuh air jek kat Restoran bawah tu... Semak aku dengan seller camni... Ahhh... Lantaklah! Aku fokus nak beli basikal... Bukan nak beli Mamat busuk tu pon...

Waktu aku tengah riki basikal... Tetiba ada sorang pakcik ni... Dia datang dengan sorang pompuan... Dan dua orang budak remaja... Sorang lelaki sorang perempuan... Lagak pakcik tu macam orang hado hado... Macam orang berpangkat pon ye jugak... Pakai kemeja cap company apa pon aku tak tahu ler... Company sendiri kot... Dia cakap gini pada budak berdua tu "Ha pilih laa mana yang suka... Tak pe pilih amik je... Amik jek"... Dalam hati aku kata... Wahh baiknye pakcik ni layan lembut anak anak dia... 

Tapi... Yang aku pelik tu... Dua budak tu macam tersipu malu malu kucing nak pilih.. Dan tak banyak cakap... Aku rasa lah kan... Kalu aku ler jadi anak pakcik tu.. Tak kan aku nak malu malu pulak kan... Sure riuh rendah terkinja nak belek compare itu ini sambil mulut ngomel.. Dan si Maknya pon diam membisu... Aku rasa kalu tipikal mak mak mesti bebel memetir metir... Nak nak bila bila melibatkan duit dan barang mahal... Betul tak? Ha Ha Ha... Tak tau lah kot bebetul kaya... Tapi... Kalu kaya tak kan offer Java jek??? Kurang kurang Pavillion ke KLCC ke... Ehhh... Apa aku merepek nih! Ha Ha Ha...

Ehhh! Ye ke diorang ni anak beranak? Macam bukan jek! Macam Pakcik tu tengah nak ngorat Mak kot... Ke Mak janda anak dua? Amik hati anak dulu tonggang basikal... Nanti senang Pakcik tonggang Mak pulak! Kah Kah Kah... Terus aku hilang fokus nak pilih basikal... Overthinking yang bukan bukan dahhhh! Ha Ha Ha... Ahhh! Lantak lahhh... Kaw nak tonggang ke nak tonggeng ke...

Masa aku riki riki... Aku dah pegang Java yang aku nak tu...  Memula si Mamat seller ni kata ada stock...So aku releks jek lah bila budak budak tu nak pilih basikal mana pon... Tak de lah aku nak main chop chop pon... Ehh... Dah macam main chop tiang pulak... 

Si budak perempuan ni memula nak amik kaler lain... Bila aku pegang basikal yang aku nak... Ehhh! Tetiba dia pon nak jugak... Yang gampang tu... Dia terus amik jek... Si Mamat seller ni pon tak ada  nak tanya sama ada aku nak ke tak ke basikal yang aku pegang tu... Padahal aku sampai dulu... Dan masih tengah tengok tengok lagi... 

Dan dengan bangangnya Mamat seller ni kata gini kat aku "dah tak ada stok lain"...   Perghhhh! Aku punya mendidih dengan mamat ni... Aku cakap kat dia "Ehhh! Tadi kata ada stok!"... Terus mamat tu kata "biasa orang cepat amik yang tu"... Pastu buat muka tak bersalah nak mampos terus blah layan Pakcik anak beranak! Kalu aku ni Azwan Ali dah lama mencarut sembur muka dia! Nasib iman troye aku ni ada lagi.. Ha Ha Ha...

Si HH pulak time tu lah dia kat jamban lama pulak... HH keluar jamban jek aku terus ajak blah... Kat tangga kedai aku luah rasa hamun tak puas hati... Mampos ler kalu orang kedai dengar pon... HH kata mamat tu memang baru nak mencekik... HH nampak orang baru nak hantar tapau makanan kat dia... Dia malas nak layan customer sebab dah kebulur lah tu... Cemana lah bisnes Melayu nak bertahan lama kalu gini cara kaw keje... Memang memintak maki... Aduuuuhhh! Kaw tengok kedai Cina... 10 keturunan bisnes berkembang!

Aduhai Melayuu Melayuuu! Itu sebab... Bebaru ni viral pasal orang kerajaan dapat dapat itu dapat ini... Tapi bila berurusan ada 5 kaunter tapi 1 jek buka... Itu pon muka masam mencuka... Layan orang macam mintak sedekah... Balik pukul 5 tapi jam 4 dah tak jawap call.. Kaw rasa???? 

Pada pandangan aku… Isu ni bukan sebab kaw keje kerajaan atau kaw keje swasta… Bukan! Tapi sebab kaw MELAYU PEMALAS! Bukan setakat kedai basikal... Pernah beberapa kali… Aku ke kedai Emas nak beli emas harga ribu ribu… Aku ke kedai gadget nak beli iPhone, iPad dan jam tangan puluhan ribu… Aku ke show room nak beli kereta ratusan ribu… Cer kaw totalkan harga semua tu! NO! Aku bukan nak menunjuk apa aku ada… Semua tu pinjaman dari Allah… Tapi… Budak seller MELAYU PEMALAS layan aku macam aku nak beli barang kedai 2 ringgit! Mentang mentang aku masuk kedai mewah cuma pakai selipar jamban… Pakai baju serabai… Dia boleh pandang aku sambil buat muka kerek nak mampos…. Padahal sampah makan gaji buta jek kat situ! Bila aku panggil dia buat pekak badak… Aku tanya pasal produk dia tak tahu nak jawap… Ni tambah lagi tanya pasal stock memula cakap ada pastu tak ada! Aku tak tahu kaw buat keje apa sebenarnya! Kadang harapkan pakaian jek kemas lawa tapi bingai! Memang menyirap sirap darah! Dalam hati berbakul sumpah seranah… Tapi aku tak nak jadi Melayu bangsat macam dia… Kadang aku just senyum dan blah! Aku pegi cari kedai lain… Aku cari seller bangsa lain! Bangsa lain treat aku macam anak raja! Tak pandang pon Selipar jamban aku… Ahhh tak kesahlah kalu mereka berpura… Asal mulut manis… Peduli apa kalu jubur masam sekali pon! Ha Ha Ha... Tapi itulah kemahiran nak jadi seller! Dek kerana layanan yang baik tahap jula juli bintang tujuh… Even ko just datang tanya untuk survey or belum ada niat nak beli pon akhirnya ko boleh jadi terbeli jugak! Moral of story here… Yang membangsatkan MELAYU bukannya bangsa lain tapi perangai diri tu sendiri! Huh! Panjangnya perenggan aku... Keh Keh Keh...

Then.. Aku terus pegi cari Java Distributer lain... Kedai tu kat Kulai jek... Seller dia Amoi... Walaupun dia busy waktu tu... Tapi tetap layan aku... Kebetulan.. Kat kedai ni banyak brand basikal lain... Mata aku dok jeling jeling Mongoose kaler merah... Parking pulak sebelah Java... Aduhhh! Tergugat betul lah iman troye... Ha Ha Ha... Ada ni kang aku tak keluar kedai! Last last aku pejam mata pilih Java!

Ada sorang mamat tengah usha basikal yang sama... Nasib baik ada 2 bijik... Aku tengok lebih kurang mana yang ok then terus sambar... Huh! Java bike ni memang hot selling U'Ouls... Amoi tu kata sebelum ni dia amik 30 bijik buat stock... Semua habis... Tinggal 2 ni jek... Memang laju orang sambar! Ha Ha Ha...

Cuma yang tak bestnya Java ni... Tak ada warranty... Berbanding Raleigh warrantynya adalah 5 tahun... Tak tahu lah kot budak kedai basikal ni main bantai cakap tak ada warranty... 

Amoi dan budak dia setup basikal aku dan ajar cara nak lipat dan buka basikal... Ada teknik yang kena praktis... But.. So easy... Aku angkat dan terus masuk bonet kereta...

Meh aku review skit pasal Java Zelo Folding Bike! Ayuhhh! Mari kita kayuh! He He He...

Abaikan Aci yang serabai tu... Fokus kat si Jaba tu jek... Ha Ha Ha...



*** Review ***

Java Zelo ni team work dari Italy ye... Cuma ada part yang campur Japan dan China... Harga lepas conversion adalah RM 950.00.. Hu Hu Hu... 

Dari segi design... Aku pilih warna biru... Warna feberet aku... He He He... Framenya bersize 300... Materialnya Alloy berbentuk seperti ikan Dolphin... Size bukaan adalah L1460 X W550 X H1120...

Basikal ni tersangat senang nak lipat... Macam aku mention tadi... Ada teknik yang kena praktis... Size lipatan cuma L800 X W370 X H640... Beratnya pon cuma 13 KG...

Ini lah si kacak.. Ha Ha Ha... Jaba namanya... Masih teruna... Dia belum jumpa lagi Rahmah... Keh Keh Keh... Handle bar alloy bersize 25.4 * 600 mm.. Pedal JAVA urban... Size rantai D50,118L... Crankset JAVA 52T * 152 mm...

Tertera model... Bendera Italy... Logo Java... 


Punya 7 shifter speed TX30 buatan Shimano Pontian... Ehhh... Japan... He He He.. Senang giler... Main pusing.. Tekan jek button bawah tu untuk pilihan speed... Memang best main...

Seat yang tersangat selesa... Tak sakit bontot... Ha Ha Ha... Size 31.8 * 550 mm... Mudah laras... Nak tinggi... Nak pendek... Ikut suka... Cuma masa lipat... Seat ini akan jadi tongkat kepada tayar ye... So adjustlah dengan penuh hati hati...

Rodanya JAVA Decaf 20 inci dengan ketinggian 30 mm... Size tayar adalah 20 inci... Size tube adalah 1.5... Nak tukar tayar pon senang... Tak payah pakai spanar or screw driver bagai... Just tolak clip tu jek... 

Disc brake 160 mm rotor... Brand Tongli... Wahhh! Mengamit kenangan aku waktu berada di Tongli Water Town Shanghai suatu ketika dulu... Hu Hu Hu...

Cassette 7s 14-28T... Rear Derailleur TY21 7-speed... Semua brand Shimano... Lancar tak sangkut!

Haa nampak tu... Easy Shift system... Extreme drive train dan Alluminium high-end technology...

Apa apa pon... Aku rasa bersyukur jugak lah aku beli kat kedai... Kalu aku beli online sure pening jugak kepala nak pasang... Buatnya ada screw tak lengkap atau longgar atau tercabut masa penghantaran... Tak ke pening kepala nak cari punca... Terutamanya melibatkan komponen disc break dan shift gear... Akhirnya kekedai jugak kan... Mampos! Ha Ha Ha... Sebab aku pernah ada pengalaman pada basikal lama... Pandai bukak pastu tak ingat nak pasang balik... Kah Kah Kah... Sampai sekarang HH bebel jek tak hantar kedai repair... He He He... Mungkin lepas ni aku kena belajar banyak pasal basikal... 

Dari pengalaman hari pertama aku tonggang si Jaba ni.. Aku dapati... Masa nak up hill... Agak berat skit... Walau ada 7 speed... Aku rasa Mountain bike lagi ringan... Tapi... Masa nak down hill.. Performance si Jaba ringgan habis...

Kalu kaw ada niat nak pakai Java Zelo ni... Nak tonggang jauh... Nak tonggang kat highway... Seeloknya... Kaw tambahlah gadget... Sebab apa basikal pon kalu kaw beli.. Memang dapat basic jek... 
Carilah gadget yang ada ciri keselamatan... Contohnya helmet, cermin pandang belakang, Alarm lite... Ehhh... Memacam...



*** Free Gift ***


Tempat botol air ni free... Kedai yang pasangkan...

Dan aku dapat Botol air dan glove percuma! Wahhh!

Helmet ni lawa giler... Kalu nak beli agak mahal... Buatan Italy... Tapi... Aku dapat free... Amoi kedai kata "I kasi u kaler biru sebab basikal u kaer biru"... Wahh! Biru mata hitam ku... Keh Keh Keh...





*** Accessories ***

Sebenarnya... Aku terpesona tengok orang grooming basikal... Aku jeles habis! Ha Ha Ha... Basikal ni... Bukan setakat kaw boleh tunggang jek ye.. Tapi kepuasan nak bikin lagi cantik! Dan aku tengah kumpul modal sikit sikit lengkapkan gadget si Jaba ni... Ada beberapa supplier dari luar negara yang aku tengah deal.. Sabar ye nanti aku akan update dari masa ke semasa... He He He...

Ini handphone holder... Tapi ada compartment isi barang dibelakangnya... Harga cuma RM 22.00... Pada awalnya... Aku nak beli online... Ada beberapa brand jadi pilihan terutama Rockbros... Dah kebetulan aku pegi DIY... Aku usha kat bahagian gadget basikal... Ehhh! bekenan pulak dengan design Ant ni... Terus sambar... Memang ngam dan kemas jek letak kat handle... Size pon ngam handphone... Tak besar tak kecik... Bila grip kuat tak gegar... Handphone selamat... Hati hati ye U'Ouls terutama yang pakai iPhone... Aku dapat tahu on certain iPhone kalah pada gegaran... So pilihlah accessories yang tahan lasak...


Ini bag brand Topeak.. Topeak ni kebanyakkan barangnya agak kayangan jugak harganya ye... Tapi... Nak jadi rezeki... Aku dapat harga murah.. Dari RM 119.00 dapat RM 64.12... Huh! Terbaik ler... Bag ni sebenarnya untuk sangkut kat handle bar... Tapi... Aku macam nak sangkut kat shelf front... 

Rockbros Arm Sleeves ni berharga RM 3.48 jek... Selesa pakai... Tak panas... Lembut jek... Tak gatal.. Ha Ha Ha...

Ini cermin pandang belakang... Cute kecik jek... Harga cuma RM 2.43...

Ini Extender Handle Bar.. Harga cuma RM 14.93... Pada aku agak mahal sebenarnya... Sebab kalu beli direct China cuma beberapa yuan jek... Nangis kejap! 

Ini remote wireless signal... Senang nak alert ke kiri ke kanan... 

Aku pasang signal kat belakang... Harga satu set cuma RM 22.08...

Ini pulak loceng... Saje aku beli buat geli geli.. Ha Ha Ha... Just nak padankan dengan handle bar jek sebenarnya... Tapi kalu petik loceng ni kuat jugak.. Harga cuma RM 5.71...

Actually.. Bromptom cable clip tu free jek sebab aku beli Bromtom Straps yang berharga RM 17.99... Tapi...Cable wrap hitam yang balut cable brake dan Shifter tu aku beli dengan harga RM 3.88... Pangjangnya 1 meter... Memang kemas jek.. Cable tak bersepah...

Ok.. Ini agak limited... Shelf front ni memang special untuk Java... Simple dan smart gilak! Senang pasang.. Simple jek... Harga pon boleh tahan mahal sebenarnya RM 63.00... Huh!  

Mudguard fender tu pulak berharga RM 65.43... Mahal nak mampos kan... Sampai sekarang nyesal tak sudah... Ha Ha Ha... Actually... Muguard ni bukan lah special untuk Java... Lebih sesuai untuk Dahon... So... Bila nak pasang... Memang basah ketiak lah jawapnya... Kena adjust modify sana sini... Tapi.. Aku bikin sendiri... Ada jugak aku tengok orang pasang screw siap tebuk body... Huh! Padahal aku rasa tak perlu pon... Kalu boleh... Aku tak nak lah sampai effect body... So gunalah sikit kemahiran bertukang aku ni untuk buat sampai jadi... Ha Ha Ha.. Tipsnya pilih batang besi untuk Disc brake bukan V brake ye...Oh ye... Mudguard ni dibuat dari plastik yang mudah lentur.. Tak mudah patah.. Memang liat...

Hensem tak sticker nama aku ni? Ha Ha Ha... Harga RM 7.73...

Aku beli 2 bijik Wheel Riser Block... Tujuannya nak alas tayar... Berharga RM RM 11.98...


Belanja hangus terbako :

Java Zelo Folding Bike = RM 950.00
Handphone Holder = RM 22.00
Topeak Bag = RM 64.12
Rockbros Arm Sleeves = RM 3.48
Mirror =  RM 2.43
Extender Handle Bar = RM 14.93
Wireless signal = RM 22.08
Bell =  RM 5.71
Bromtom Straps = RM 17.99
Cable wrap = RM 3.88
Shelf front = RM 63.00
Mudguard fender = RM 65.43
Wheel Riser Block = RM RM 11.98
Name Sticker = RM 7.73
Handle Bar Tape & Adhesive = RM 4.20
Rockbros Mini Pump =  RM 9.87
Spoke Reflector = RM 1.23
Chest Mount Harness Strap Holder = RM15.30
Wolf's Lube Oil =  RM 2.85
Inner Cable End Cap = RM 1.83


GRAND TOTAL = RM 1,290.04


Berjurai airmata tengok harga... Aku menyesal beli accessories kat Malaysia sebenarnya... Ha Ha Ha... Sebab anak buah aku lewat nak perkenalkan aku satu apps China which is aku boleh beli barang direct dari China... Aduhhhh! Padahal kat China jual Mudguard fender cuma 24 yuan atau 16 hengget banding kat Malaysia RM 65.43! Kaw ghaseeee???? Ha Ha Ha... 

Ok cukup sampai sini dulu... Apa apa aku update sini jek nanti ye... 





- XOXO -


11 comments:

  1. berbasikal...tak pandai....bila baca artikel ni bertambah juga ilmu saya

    ReplyDelete
  2. After study a handful of the content in your website now, and i also really like your technique for blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Pls look at my web site as well and inform me how you feel. my review here

    ReplyDelete
  3. After study a handful of the content in your website now, and i also really like your technique for blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Pls look at my web site as well and inform me how you feel. my review here

    ReplyDelete
  4. ENCEM nya JAVA tu...complete dgn aksesori..nak tumpang tonggeng eh tonggang leh???

    ReplyDelete
  5. barbaloi arr abis RM1K kat basikal pun janji leh kayuh badan sihat..nanti bwk mai putarjaya kita kayuh keliling tasek hehehe

    ReplyDelete
  6. sbb tu x gemar masuk kedai melayu bukan sbb lain sbb tu ar..konon kita nk tlg sesama bangsa tp kalau dah layanan mcm tu..so paham-paham la..sama jgk kes nk buat kabinet..order dari company melayu nak murah la konon tapi hasil 'menyakitkan hati' baik order kat company cina biar mahal sikit pun x pe janji kualiti bagus hati x sakit

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...