Thursday, 16 December 2021

Tanjung Balau Beach Resort

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Beberapa hari sebelum aku ke Tanjung Balau... Aku plan dengan HH untuk buat surprise holiday untuk Jay Emm... Lagi pun We'ouls pon dah lama tak check-in.. Sejak PKP asyik terkurung kat rumah jek kan... So... Riki punya riki tercetuslah idea penginapan di Tanjung Balau Beach Resort... 

HH booking pakai call jek ye... Dorang just amik nama dan no phone... Huh! Simple... Dah macam zaman dulu kala pulak aku rasa.. Padahal boleh jek online... Tapi... Ntah... Malas! Ha Ha Ha... Yang pelik tu... Bila call siang tak ada orang angkat... Malam ada pulak... Aku fikir... Kalu tak jadi pon... Balik jek lah rumah... Bukan jauh pon... Perjalanan 1 jam lebih jek... Ok jek balik hari pon... 

Sebenarnya... Ini adalah kali ketiga aku buat surprise vacation untuk Jay Emm... Kalu nak imbas balik memang kelakar... Cerita banyak kali pon We'Ouls akan gelak sesama sendiri... Masih segar dalam ingatan... First surprise masa kat Lotus Desaru Beach Resort di SINI... 2nd kat Seri Mersing Resort di SINI... He He He...

Nak buat surprise vacation tu mudah... Yang susah tu adalah mencari idea nak menipu... Cerita penipuan kena real supaya tak kantoi di tengah jalan... Kah Kah Kah... 

Sehari sebelum... Aku dengan HH bincang bincang macamana nak buat Jay Emm tak suspect apa apa... So... Aku cakap kat HH "Why not kita cakap nak balik kampung? Kita cakap kat Jay Emm nak balik petang... Tapi tengahari ni kita jenjalan dulu kat Kota Tinggi"... Pada awalnya Jay Emm agak mengelabah jugak bila sebut nak balik kampung... Sebab tak prepare apa apa untuk ole ole... Tapi aku tipu dia... Kita boleh jek beli ole ole kat Kota Tinggi.. Keh Keh Keh...

Sesampai jek di Tanjung Balau... We'Ouls pegi makan dulu kat Medan Selera... Lepas tu baru check-in... Waktu nak check-in tu... Aku pura pura kata kat HH "Ehh... Aku nak amik gambar kat Tanjung Balau Beach Resort tu boleh tak?"... Then Si HH pon meracun "Aah ari tu si B pegi sini amik gambar lawa jugak dalam tu"... 

Aku cakap gini kat HH "why not... kita park kat luar jek...Kaw riki masuk dalam... Kalu lepas baru aku dengan Jay Emm masuk"... Padahal HH bukan riki tapi buat urusan check-in... Aku kat dalam kereta nak pecah perut tahan gelak sebenarnya... Tapi kena buat muka seyes nak mati... He He He.. Jay Emm kat belakang kereta termangu... He He He...

Selesai amik kunci bilik... HH pon datang kat kereta sambil mengah mengah penat jalan... HH cakap gini "Ehh jom kita parking kat dalam jek... Amik amik gambar pastu balik lah"... Aku pepura lagi "Ehh... Abis nak cakap apa kat security? Tak kan nak cakap amik gambar lak? Kita tipu ler cakap nak check-in sini... Ko berani ke? "... HH "Alah cakap jek"... 

HH pon drive lah masuk dalam... Masa nak melepasi security... Security "Iye Cik?"... HH "Saya check-in".. Sambil nak tunjuk booking dalam phone... Aduhhh... Dalam hati aku "Kantoi kat sini jugak kang dengan Jay Emm sebab nak kena tunjuk booking"... Tapi... Nasib baik... Belum sempat HH tunjuk booking... Security terus hulur rekod nama untuk tulis dan berikan kad parking... Huh! Selamat...

Jay Emm kat dalam kereta makin kecut perut tak berkata apa... Diam seribu bahasa terkedu bila aku makin kuat berdrama menipu dia "Ehh... Ni kalu kantoi dengan Security kita tak check-in mati kita tau"... HH "Ala apa susah.. Lepas amik gambar kat dalaam... Kita cakap lah nak kuar pi makan dan pulangkan kad parking tu"... Keh Keh Keh...

Masa jalan kat dalam... Aku dan HH memang lenggang kangkung jek... Memang seolah olah just nak bersiar siar bukan nak check-in... Sebab... Bag baju dalam bonet pon tak bawak keluar... 

Depan jek pintu bilik 119... HH bukak pintu! Jeng Jeng Jeng! Aku tengok muka Jay Emm... Anda sudah kena prank! Kah Kah Kah....

Jay Emm terperanjat giler... Muka blur habis... Bayangkan otak dia dah fikir nak balik kampung  jumpa family aku semua... Tetiba one nite stay kat Tanjung Balau Beach Resort! Kah Kah Kah... Aku gelak tengok dia membebel tak henti... Dia tak puas hati kena tipu kena prank! Ha Ha Ha... Hadoilah... Dia langsung tak curiga! Bermakna aku dan HH boleh jadi pelakon pelapis ganti Norlia Ghani dan Fauziah Nawi... Ha Ha Ha.... 



*** In-door ***

Ada sovenir kat sini... 

Reception... Harga satu malam cuma RM 200.00... Include breakfast untuk dua orang... Nak tambah orang bayar asing... Siap dapat diskaun 10%... Cuma bayar RM 18.00...

Surprise kena prank sekali... He He He...

HH tak tahan gelak tengok Jay Emm... He He He...

Hiasan dalaman yang simple jek... Katil boleh muat 3 orang dewasa...

Keperluan minum dan jugak peti ais pon ada...

Tandas bersih dan selesa...

Toiletries percuma...

Malam tu We'Ouls kepenatan... Dan memang nak makan kat bilik jek... Jay Emm belanja dinner malam ni... He He He... Menu room service ni memang rare wehh... Dan harga sangat berpatutan siap ada 10% promo lagi... Berbaloi...

2 ekor ketam besar wehhh... Sedap gilak... 

Amekk kaw udang besar bertimpa timpa gini... Banyak pulak tu... Kayang wehhh! Bukan beshe beshe...

Ada sayur dan nasi putih.. Sambal belacan... 




*** Out-door ***

Pokok lerek kat umah aku dah mati... Lupa lak nak curik selai kat sini... Ha Ha Ha...

Mana nak dituju ni?

Sesuai sangat nak buat aktiviti sokan sokan dengan family... Luas tempat ni...

Nak main bola tampar pon boleh... Sape kalah denda penampor... He He He...

Boleh lepak lepak sini...

Cantik bunga ni... 

Belakang tu ada jeti Tanjung Balau... Just jalan kaki jek...

Sekali pandang macam kat Jeju pulak aku rasa... Dengan ombak yang kuat... Sejuk angin kencang... Terhuyung hayang badan aku kena tiup angin...

Swimming Pool yang besar dan luas... Nak mandi kena tunjuk tiket ye...

Bebudak boleh main gelongsor berbentuk kapal di Swimming Pool yang sama...

Si Jay Emm ni dok sembang dengan sorang pakcik yang jaga Swimming Pool... Then hasil meramah... Jay Emm dapat sepokok ni... Ha Ha Ha... Lawa unik kan....

Kat sini lah restaurant Tanjung Balau Beach Resort...

Mari lah beratur breakfast... 

Masa nak dapatkan tempat kat dalam... Tetiba ada satu kejadian yang buat aku menyampah dengan sorang pakcik botak ni... Tetiba jek dia nak duduk tempat yang aku nak duduk... Kot ye pon kaw dah cop tempat... Kaw duduk ler... Letak food sebangsa dulu ke... Ni kaw merayap! Meja kosong... Kaw suruh saka cop ke wehh? Bangang giler... Tetiba jek dia datang dari belakang terus nak duduk sambil letak kotak rokok... Perangai serupa Yahudi! Dari tadi tak nak letak! Lepas tu... Gatal tak nak duduk situ pulak... Nak beralih ke luar! Bahabi! Hadoi lah botak... Baru lepak Kota Tinggi dah berlagak! Kalu Bukit Tinggi camnelah lagaknya tu? 

Makanan buffet kat sini pada aku sama jek macam tempat lain... Cuma aku ternampak kuih kasturi... Sedap pulak... Lama tak makan... Sorrylah tak ada gambar makanan... Lagi pun ramai serbu... SOP semua ke laut... Sengolan dalam tu... Better kaw makan kat bahagian luar jek untuk elak jangkit Covid... 

Lepas breakfast... Tetiba aku dengan Jay Emm senak perut nak terberak... Ha Ha Ha... Aku tanya HH "Kaw banyak lagi ke nak telan"... Rupanya dia kecik hati... Merajuk tak nak balik bilik sebab tak sape temankan dia makan lagi... Ha Ha Ha.... Jay Emm carik dia tak jumpa... Rupanya.... Dia lepak kat swimming pool... Aku pujuk pujuk dia... Janji nak belanja Eskim... Ha Ha Ha... 

Tengahari... We'Ouls check-out... Jommmm kita pegi makan ketam nipah pulak! Entry lain lah ye...



- XOXO - 

13 comments:

  1. Kot pelapis.. letak la ziana zain ngan erra.. ni fauziah nawi….

    ReplyDelete
  2. Ko lom bayo eskim.. minggu ni aku tak kira…

    ReplyDelete
  3. Syok no... Yg penting prank menjadik🤓🤓

    ReplyDelete
  4. Alahaiiiii sweetnya JM kena prank. Bestnya katil boleh golek2.

    ReplyDelete
  5. Tapi ketam dengan udang tu aduhaiiii tak leh tahan weiiii

    ReplyDelete
  6. pergh dia punya menu makan dalam bilik mmg rare... dasat!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. We’ouls pon terkejut gak… udang dgn ketam besau gilak…

      Delete
  7. adoiiilah korang ni, boleh menang pelakon meletop nih hehe

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...