Thursday, 16 June 2022

Menaiki Keretapi ETS dari KL Sentral Ke Ipoh

Aduhhh! Skemaramanya laa hai title entry aku kali ni... Menaiki ok Menaiki!... Ha Ha Ha... Dah lah perkataan Sentral di Melayukan... Mat Saleh baca pon pening... Letak jek lah perkataan Pusat kan senang... Mendatangkan kemaluan sangat ke sebut bahasa sendiri? Ha Ha Ha! 

Ayuh!... Mari naik keretapi! Sebut pasal keretapi ni... Nape eh.. Masih kekalkan nama Keretapi Tanah Melayu? Nape tak tuko nama kepada Keretapi Malaysia ke? Keretapi Pak Mat tempe ke? Keretapi Kepunden Marang Skeper ke? Why??? Why??? Tak ada orang nak tolong jawap ke? Ha Ha Ha... 

Ya Allah... Berzamannya aku tak jalan jauh naik Keretapi Tanah Melayu... Last sekali masa umur aku 6 tahun wehh... Masih segar dalam ingatan... My late father cakap gini "Kalau awak tak dapat nombor satu dalam sukan nanti... Awak tak boleh pegi KL"... Betapa seramnya setiap kali my father provoke ayat macam tu... Aku ni jenuh basah ketiak nak menang semata mata tak nak kena tinggal! Kah Kah Kah... My father tak pernah acah acah ok... Apa dia cakap dia akan tunai cash! Tak de hutang hutang piutang ni! Hu Hu Hu...

Gigih aku bangun subuh gajah.. Lepas solat amik grab naik KLIA Transit menuju ke KL Sentral dari Putrajaya... Untuk pengetahuan U'Ouls... Sekarang ni... Parking kat Putrajaya Sentral dah mahal bapak ye... Bukan per day dah... Per hours! Sebab tu aku rela naik grab jek... Hu Hu Hu... Nak naik grab pepagi buta below jam 5:00 pagi kena pay by online ok... After 5:00 pagi baru bayar cash... 

Tuesday, 14 June 2022

Cara Tempah Tiket Keretapi ETS Intercity

Sebelum aku berceloteh ala Dr Malar Santhi Santherasegapan...  Izinkan Aci kongsi skit tentang cara nak menempah tiket ke Syurga... Ehhh!... Tiket Keretapi ETS Intercity... Ha Ha Ha...

Boleh abaikan entry ini kalu rasa rasa U'Ouls dah pandai belaka... Entry ini untuk orang bongok macam aku jek... Hu Hu Hu...

Aci dan ETS... He He He... Ngok betul lah lupa bukak facemask... Iskksss...

Monday, 13 June 2022

Camera Canon M50 Mark II

Aku tak ingat bila kali terakhir aku beli Camera DSLR... Ha Ha Ha... Lebih 10 tahun kot... Aduhhh... Entahlah! Aku rasa makin lama aku semakin tua... Tak macam masa muda mudi dulu... Rasa teruja bila dah ada gadget baru dah semakin berkurang... Tapi nafsu nak membeli tak padam lagi... Ha Ha Ha... Apalah nak jadi dengan aku nih... 

Aku dah lama tak main dengan Camera DSLR ni... Sejak PKP dulu memang pencen terus! Last Camera DSLR yang aku ada adalah model Canon 50D.. Berat nak mampos! Debak debuk sumbat semua dalam backpack beratnya hampir cecah 4 KG kawww... Jenuhlah aku naik turun flight usung sana sini dengan galas bahu 4 KG tu! 

Sekarang aku betul betul dah tak larat nak pikul beban berat ni... Aku tak boleh lasak... Sedar diri dah semakin tua...Kadang nak berjalan pon malas... Ha Ha Ha... Disebabkan aku semakin malas... Tapi aku masih punya rasa cemburu tengok orang amik gambar cantik dan paling penting berkualiti... Dinasi tambahkan pulak dengan rasa tak puas amik gambar hanya guna handphone je... Maka... Dengan ini... Aku istiharkan... Dah tiba masa aku fikir cara terpaling mudah dan camera yang paling sesuai untuk orang tua dan pemalas macam aku nih... Ha Ha Ha... Ingat ye u'ouls... Teknologi dicipta memang untuk orang pemalas... Keh Keh Keh...

Tak lama pon aku mulakan pencarian Camera DSLR yang baru... Aku amik beberapa model yang ada kat Online Market sekarang dan aku compare... Beza betul diri aku yang sekarang dan dulu... Dulu mungkin sebab aku baru dalam dunia DSRL ni... Banyak nak kena belajar... Aku cerewet nak mampos zaman tu... Sekarang ni... Aku dah matang... Dah tak cerewet... Asalkan ringan kat tubuh... Dan ringan kat otak.. Harga mampu milik... Thats it! Cara aku fikir pon dah semakin simple...

Niat dihati nak jugak lah cuba camera brand lain selain Canon... Tapi aku fikir banyak pulak lens dan accessories Canon yang masih boleh diguna... Jadi... Aku pilih untuk setia sebagai Canonian! Hu Hu Hu...

To be honest... Kalu aku nak beli gadget memahal ribuan ringgit ni... Aku tak suka beli Online ye... Below RM 300... Ok lagi... More than that sorry! Sebab? Aku rasa kurang selamat... Terutama Lazada ke Shoppe ke... Memang tak! Pernahlah dulu aku beli iPad 2 secara online kat Apple Web sendiri ye... Aku yakin dengan Apple masa tu sebab Apple memang appoint orang yang bertanggungjawap untuk bawak barang kita order tu bebetul kat tangan kita... Tapi itu jek lah sekali.. Sebab zaman tu.. Orang kemaruk nak beli iPad... Kat kedai tak ada jual lagi... Semua kena beli online... Oklah kalu dah tak ada pilih sangat kan... Tapi... Pada aku.. Selagi kaw boleh beli kat kedai... Jangan lah kaw beli online... Bukan pe.. Kalu ada menda tak kena... Senang skit nak maki depan depan... Kah Kah Kah...

HH ada recommend beberapa kedai camera di sekitar Skudai...Tapi dia suruh aku riki kat Angasana Mall tengah bandar JB dulu... Maaf... Aku tak boleh publish nama kedai yang aku beli camera ye.. Cukup aku mention tempat jek... Ha Ha Ha...

Secara ringkasnya... Masa aku sampai Kedai Foto Diamond bukan nama kedai sebenar.. Ha Ha Ha.... Ada sorang seller Cina Guys yang mengalukan kedatangan aku... Memang layan baik jek... Dari satu soalan aku yang pertama dan cara aku pegang camera pon... Mamat Cina ni dah tahu yang aku ni memang serba tahu pasal camera... Ha Ha Ha... Dia siap cakap gini "I tahu You tahu pasal camera so senang I punya keje dan I tak boleh tipu you maa"... Dan dia tambah lagi... "Kadang ada customer dia memang sudah tahu semua tapi saje diam diam saje nak dengar apa I cakap tipu ke tidak"... Keh Keh Keh... 

Niat dihati memang nak beli terus kawtim kat situ jek... Tapi HH ajak survey dulu.... Sebab... HH kata ada kedai tawar harga lebih murah... Aku ni... Satu jek... Aku dah tahu price... Aku dah tahu produk... Jadi... Apa yang membezakan antara satu kedai dengan kedai yang lain? Yeahhh! Sudah tentulah diskaun harga dan FREE gift! 

Seperti biasa... Kita ni sebagai pelanggan... Kena bijak dengan suasana ekonomi kita sekarang... Bila kaw tahu yang harga barang keperluan sekarang meningkat... Orang dah kurang dengan barang kehendak... Barang kehendak akan jadi pesaingan!  Jadi... Time macam ni lah kaw tunjuk kaw raja! Kaw demand macam macam... Dan dah tentulah setiap apa kaw beli... Kaw nak ada jaminan dan banyak pilihan... Kalu apa jadi... Kaw nak ada orang yang kaw boleh salahkan! Itu lah rasa nikmatnya jadi raja... He He He...

Tapi... Nak jadi rezeki... belum sempat aku nak demand... Si mamat Cina ni... Terus offer aku macam macam pilihan... Sebab? Aku buat drama nak angkat bontot keluar kedai.. Itu jek makannya.... Ha Ha Ha... Dia tahan aku asal beli sampai jadik jek! Waktu dia merayu tu... Aku tak pandang sangat harga pon... Sebab aku rasa memana pon sama... Ada kurang ada lebih... Tapi... Macam aku cakap tadi... Kalu  apa apa jadi... Aku nak ada seseorang yang aku boleh salahkan! Ha Ha Ha... Kejam kan aku???? Yeah! Aku beli sebuah kekejaman yang mahal harganya... Keh Keh Keh...


Brand : Canon

Model : M50 Mark II (Body + Lens Kit)

Price : RM 3,300.00

Gift : Bag Canon, Mount Adapter Lens 

Discount : Screen protector, Lens filter, Cleaning Kit, Memory card (RM 400.00)


Ini harga yang aku bayar... Grand Total untuk semua RM 3,700.00... Nampak lebih mahal dari online betul tak? Kalu aku survey dan compare aku boleh lost RM 300.00 plus... Tapi lepas aku bincang dengan HH... Kita tak boleh compare harga online dengan kedai... Apa apa barang kat kedai pon kaw tak boleh compare dengan online... Ikut nasib kaw lah jugak... Ada seller yang memang buat dua dua job... Online dan Kedai... Kadang boleh beli kat kedai tapi harga online... So depend! Pepandai cari...

Nape aku still nak beli kat kedai yang mahal? Yeahh... Aku anggap aku beli Guarranty... Aku beli dengan distibuter yang sah... Selain dari dilindungi hak pengguna dan undang undangnya... Aku tengok kedai tu sendiri... How they carry everythings... Bukan campak campak barang... Aku nak elak barang tak ori... Jadi... Apa apa jadi sepanjang aku gunakan produk atau accessories yang aku beli kat kedai.. Senang aku maki... Ha Ha Ha... Sebab kedai tak boleh lari ke mana kecuali kedai tu bungkos! Ha Ha Ha... Lagi satu aku dah pernah beli barang kat kedai ni... Stock dia banyak... Ada masalah senang nak deal... Komunikasi tu paling pentinglah pada aku... Jangan kaw beli barang murah... Tapi.. Ada masalah kedai layan kaw macam pengemis pulak... Haaa tu yang aku tak nak... Service after buy tu lebih dijamin laa senang citer...

Compare dengan Online.. Bayangkan cream muka pon banyak tak ori... Hari ni seller kena band... Esok boleh create akaun baru... Bukan kite tahu pon... As usual kita tak tahu macamana bergolek barang kita  dalam perjalanan... Aku dah bosan gaduh dengan Lazada dan Shopee... Ingat ye U'Ouls... Kalu harga barang ribu riban ni... Lazada dan Shopee pon tak nak tanggung rugiii wooo... Bahaya di situ...

Mari aku bebel sambil tunjuk gambar... 

Percayalah... Kecik giler wehhh Canon M50 Mark II... Beso tapak tangan aku jek... Dan ringan giler!

Thursday, 28 April 2022

TERENGGANU - Terengganu Water Front

Makin nak menjelang raya Aidilfitri... Makin aku dilanda sunyi yang tak bertepi... Sob Sob Sob... Entahlah... Sejak arwah Bonda aku meninggal... Raya aku semakin hilang makna... Nanges... 

Tahun ni... Kalu dipanjangkan umur... Aku akan raya sendirian berhad... Raya aku ikut kaki... Di mana kaki aku berhenti... Disitulah raya aku... Pilu... 

Setiap kali kenangkan nasib diri... Aku pilih untuk berdiri dalam zone senyap... Jauhi bau manusia yang menyesakkan dada... Lalu aku bersujud pada Allah... Kepada Allah aku bercerita segala masalah... Resah hati... Gundah... Rindu... Ku petik beberapa nama yang menyakiti ku... Mereka penyebab jiwa ku terkunci... Biar Allah hisab mereka... Ku seru pula nama yang sentiasa ada untuk aku... Agar Allah jagakan mereka untuk ku... Ya Allah... Jangan biar aku sendiri di dunia ini... Hadirkan aku orang yang ikhlas sebaik baik penolong.. Aminnnnn Ya Allah Ya Mujib Ya Barik...

Baiklah... Mari kite sambung kisah aku di Terengganu Darul Iman... Semoga Allah kekalkan iman di hati kita... Cewahhh....

Ok... Walau dah 4 kali aku ke Terengganu... Ini lah kali pertama aku jejak kaki di Terengganu Water Front! Tak banyak nak celoteh pon... Sebab aku just menyinggah untuk amik mood sunset.. Cantik matahari yang terbenam... Nyaman juga bersama angin sepoi bahasa....

Besau gilak globe Terengganu Water Front ni... Unik jugak... Terletak bebetul kat roundabout...

Thursday, 31 March 2022

TERENGGANU - Kedai Makan Ustaz

OK... Ini random entry jek pasal Terengganu... Ha Ha Ha... Sebenarnya... Aku dah malas nak buat entry bersambung sambung... Leceh... So... Ikut mood aku lah nak menaip apa pon... Ha Ha Ha...

Waktu perjalanan dari Dungun menuju ke Marang... Aku and the geng dah blur nak makan kat mana... So... Aku pon search lah kat GPS kereta aku ni... Ha Ha Ha... Untuk pertama kalinya aku search restoran guna GPS kereta aku ni... Sebelum ni langsung tak pernah... So paling senang kaw search jek guna GPS... Nanti GPS beritahu kedai makan apa ada sepanjang jalan... Kalu nak google memang leceh lah kan...

Search punya search... Muncul lah  nama Kedai Makan Ustaz... Wahhh! Tak sangka pulak kedai makan ni memang famous pon... Aku jek bongkok tak tahu... Jom kite terjahhhh!!!

Dungun ohhh Dungun...

Thursday, 24 February 2022

SELANGOR - Terminal Ikan Bakar Batu Laut

Terpanik aku kejap bila tengok kat komputer... Ehhh... Mana file photo aku pegi Banting dan lelain? Mampos! Terus aku kemurungan kejap... Riki dengan Jay Emm kot dia ada buat Air Drop as backup... Langsung tak ada! Nak harap dia amik gambar sekarang susah betul... Malas katanya nak update blog... Jadi... Dia tak amik gambar banyak pon... Aduhhh! Tepuk dahi...

Adehhh lah... So camne ni? Tak kan nak pegi balik semua tempat yang aku pernah pegi tu semata nak amik gambar semula? Jeling HH dan Jay Emm... Kah Kah Kah...

Entah cemana... Aku try lah jugak buat recovery photo aku... Rupanya photo aku ada yang rosak... Jadi... Mana yang ada ni jek lah yang mampu aku nak share... Yang lain tu jahanam kena virus agaknya... Huh!

Disebabkan entry ni adalah entry random.. Jadi aku nak citer skit pasal kejadian aku ke Terminal Ikan Bakar Batu Laut... Aku plan last minute jek pon... Itu pon sebab teringin nak makan seafood... Padahal perut dah kenyang makan macam macam sebelum tu... Ha Ha Ha... 

Terminal Ikan Bakar Batu Laut ni terletak di Kampung Batu Laut, Banting, Selangor ye... Tak jauh pon dari Jeti Pantai Batu Laut... 

Ehh... Jom lah layan gambar... Tak banyak nak citer pon... Sebab datang sini semata nak makan... 

Aku sebenarnya tak tahu pon Terminal Ikan Bakar ni tepi pantai macam ni... Ingatkan just kat jalan besar jek... Hu Hu Hu...

Friday, 4 February 2022

TERENGGANU - Benteng Pemecah Ombak Marang

Ini semua salah K-Drama My Hometown Cha Cha Cha... Ha Ha Ha... Hadoiiiii... Sejak citer ni kuar kat TV... Si HH dok wirid nak ke Pohang! Ehhhh! Jauh beno nak ke Pohang, Korea sana... Kat Malaysia pon hado My Hometown Cha Cha Cha nih... Seyesss ahhhhh????? Ha Ha Ha...

Kalu bukan sebab Benteng Pemecah Ombak dalam drama My Hometown Cha Cha Cha ni... Aku pon tak tahu apa ke bende alah pemecah ombak tu? Bila HH kata kat Marang, Terengganu ada Benteng Pemecah Ombak sebijik sejibun macam dalam drama... Terus We'Ouls merancang nak ke sana....

Ye lahh kan... Time time Covid ni agak susah nak terbang ke Korea... Banyak sangat rules cekadaknya.. Dengan quarantine lagi... Leceh la hai... Jadi... Memang dalam beberapa tahun sejak Covid ni.. Aku and the geng just lepak kat Malaysia jek....

Kalu U'Ouls berkeinginan nak tengok Benteng Pemecah Ombak ni... Boleh lah set Waze arah ke Taman Rekreasi Pulau Kekabu... Jangan tanya aku kat situ banyak Kekabu ke tak... Memang aku tak nampak! Jadi jangan carik! Ha Ha Ha...

Nak ke Taman Rekreasi Pulau Kekabu ni... Jalannya tidak lah susah... Tapi... Ya Allah sempit giler... Kena lalu jambatan sempit... Serammm aku... Dah berada depan jambatan mula rasa sangsi... Boleh lepas ke tak ni... Ingat nak undur dan parking luar jek... Tetiba kereta belakang henjut tak kasi undur... Nak tak nak terpaksa lalu jugak... Huh! Nasib baik lepas!

Sempit giler jalan nak ke Taman Rekreasi Pulau Kekabu... Tapi... Jangan risau... Lepas jek SUV... Lori mungkin tak lepas... Kecik!

Thursday, 3 February 2022

Pahang - Watak Kopi

Sebenarnya... Aku plan nak pegi Kula Cakes bawak Jay Emm merasa kek Mangga sedap kat situ... Tapi... Bila dah parking cantik cantik.. Ehhh! Tutup lah pulakkkk! Kesian lah hai Jay Emm dah kempunan! Down dia kejap... Nasib tak lari merajuk masuk batu belah batu bertangkup macam Mak Pekan... Kalu tak jenuh Aci nak ngejornya.. Ha Ha Ha...

Bila Kula Cakes tutup... Aku pon ajak lah Jay Emm dok lepak dulu layan Menara Teruntum depan Kula Cakes tu... Ada jugak niat nak naik Menara tu... Tapi... Jenuh malas nak beratur... Ahhh! Senang citer bila Kula Cakes tutup semua jadi malas! Ditambah pulak panas deting... 

Masa nak patah balik ke tempat parking yang betul betul terletak seberang jalan Kula Cakes... Aku pon ternampak satu kedai ni... Kedai ni nama dia Watak Kopi... Dalam otak ligat fikir... Apa ke pelik nama kedai ni... Watak mende???

Aku pon dok lah jenguk ada frame gantung kat tepi kedai... Ntah ntah watak kartun kot.. Ha Ha Ha... Memandai jek aku ni... Dari tak de mende nak buat... Aku pon suggest ler kat HH dan Jay Emm... Why not kite lepak jek lah kat Watak Kopi ni... Nampak unik dan hipster tempatnya...

Moh ler kita masuk memainkan watak memasing... He He He... Ohhh ye... Kalu U'Ouls tak minum kopi... Tak payah risau... Ada jek air coklat dan lelain kat situ... Tapi... Trust me... Sedap giler wehhh air dia... Lagi sedap dari Starbuck! Pekat likat... Huh! Terbaik... Cuma layanan orang kat sini... Seyes jek bancuh kopi... Tak de nak menyapa kaw say hi welcome macam kat Starbuck... Time amik order dan membayo jek dia nak cakap cakap dengan kaw... Lepas tu kaw berwatak lah sendirian dalam kedai tu... Kah Kah Kah...

Inilah Watak Kopi... Terletak di 45N-7, Bangunan PKNP, Jalan Besar, Kuantan, Pahang...