Thursday, 16 June 2022

Menaiki Keretapi ETS dari KL Sentral Ke Ipoh

Aduhhh! Skemaramanya laa hai title entry aku kali ni... Menaiki ok Menaiki!... Ha Ha Ha... Dah lah perkataan Sentral di Melayukan... Mat Saleh baca pon pening... Letak jek lah perkataan Pusat kan senang... Mendatangkan kemaluan sangat ke sebut bahasa sendiri? Ha Ha Ha! 

Ayuh!... Mari naik keretapi! Sebut pasal keretapi ni... Nape eh.. Masih kekalkan nama Keretapi Tanah Melayu? Nape tak tuko nama kepada Keretapi Malaysia ke? Keretapi Pak Mat tempe ke? Keretapi Kepunden Marang Skeper ke? Why??? Why??? Tak ada orang nak tolong jawap ke? Ha Ha Ha... 

Ya Allah... Berzamannya aku tak jalan jauh naik Keretapi Tanah Melayu... Last sekali masa umur aku 6 tahun wehh... Masih segar dalam ingatan... My late father cakap gini "Kalau awak tak dapat nombor satu dalam sukan nanti... Awak tak boleh pegi KL"... Betapa seramnya setiap kali my father provoke ayat macam tu... Aku ni jenuh basah ketiak nak menang semata mata tak nak kena tinggal! Kah Kah Kah... My father tak pernah acah acah ok... Apa dia cakap dia akan tunai cash! Tak de hutang hutang piutang ni! Hu Hu Hu...

Gigih aku bangun subuh gajah.. Lepas solat amik grab naik KLIA Transit menuju ke KL Sentral dari Putrajaya... Untuk pengetahuan U'Ouls... Sekarang ni... Parking kat Putrajaya Sentral dah mahal bapak ye... Bukan per day dah... Per hours! Sebab tu aku rela naik grab jek... Hu Hu Hu... Nak naik grab pepagi buta below jam 5:00 pagi kena pay by online ok... After 5:00 pagi baru bayar cash... 

Sebenarnya orang yang memula mendatangkan peluang pada aku untuk naik ETS ini adalah Jay Emm... Dia cakap gini "Yunk... I kena Audit kat Perak! Jom! Buat keje giler! You teringin naik ETS kan? Jom!"... Aku tergamam kejap... Selalunya Minah ni lah yang paling lemau nak fikir... Kali ni laju pulak! Dah macam Bullet Train Jepun peginya... Ha Ha Ha...

Aku pon citerlah flow perjalanan ni dengan HH... Jay Emm ada audit kat siti situ sana sini dan akhir kat Ipoh.. Dia nak booking hotel debuk debak... Beriya lah aku bercerita kat HH.... Tetiba HH jadi anti klimaks... Puncanya sebab dia berkira pasal cuti... Padahal aku tak paksa pon amik cuti... Dah nama pon keje giler... Memacam cara boleh manfaatkan weekend yang 2 hari tu... Ahhhh! Spoil giler mood aku... Elok elok angannya setinggi Gunung Fuji... Tetiba.. Menjunam ke Lautan Hindi yang ku tahu pasti kita tak jumpa... 

Semalam, itu semalam... Hari ini aku hidup.. Dalam dunia yang aman... Kenangan kita lucutkan... Kita bakar sama-sama... Pengalaman hidup siksa... Ehhh! Apsal Mael Wings pulak muncul nihhh... Nyanyi ke tu??? Ha Ha Ha... Yeah! Akhirnya HH akur jugak untuk amik cuti 2 hari... Barulah Aci muka ada senyummm... Haaa... Ada jek cuti pon... Saje nak buat Aci naik hangin! Hiskksss! Jangan memain dengan Aci... Aci kalu tak dapat naik keretapi... Macam Top Gun Aci punya maki... Kah Kah Kah...

Plannya... Jay Emm akan ke Tanjung Malim by own car... Dia tak naik ETS ye.. Aku dan HH jek yang naik... Jay Emm akan ke beberapa daerah lain jugak untuk keje Audit.... Final destination adalah Ipoh... Jadinya... Aku amik ETS dari KL Sentral ke Ipoh... 

Bila dah riki harga tiket... Tarikh dan masa... Maka teruslah booking... Sesapa yang nak ada experience naik ETS ni... Nak tahu cara booking... Boleh lah baca entry aku sebelum ni Cara Tempah Tiket Keretapi ETS Intercity... 

Hari yang dinanti pon telah tiba... Jommmm! Kita mengembara naik ETS! Yahoooo!

Budak baju merah bag merah tu... Memula jek anti klimaks... Tapi... Percayalah... Dia lah terpaling terkinja sekali... Ha Ha Ha...

Sampai kat KL Sentral... Ikutlah arah nak ke KTM Antrabandar itu ye...

Kat Platform B ni lah aku melangut tunggu keretapi..

Masa aku sampai KL Sentral... Wahhh! Bertahunnya aku tak ke sini... HH jek lah sorang bebaru ni pernah ke sini sebab urusan kerja... 

Aku pon cari lah mana nak cari ETS ni... Memang confuse... Rupanya KTM Antarabandar... Aduhhhlah... Tak boleh ke tulis ETS ehhh... Ke aku yang jakun... Ha Ha Ha...

Kat tiket sebenarnya tak ada mention Platform mana aku patut tunggu... Memang tak user friendly lansung... Jadi si HH pon saje tanya kat Staff jaga pintu masuk kat Platform B... Polis bantuan rasanya... Dia pon tunjuklah kertas A4 bertampal yang tertera nombor train yang sedang berlangsung sekarang... Aduhhhhhhhh! Kertas A4 jek U'Ouls! Napa tak pakai monitor????

Monitor screen ni punya lah besar.... Pi letak sini... Kat gate palang...  Nape tak letak kat pintu masuk kat Polis Bantuan tadi??? Aduhhhlahhh! Apa ke ngok ler...

Waktu perjalanan memang sharp... So... Jangan terleka...

Muka orang happy naik ETS... Ha Ha Ha...

Aku pilih seat yang ada meja... Rasa nyesal pulak pilih seat ni... Sebab... Depan aku ni ada orang lain... Adesss... Ingatkan dinding... Aduuuhhh... So.. U'Ouls kalu naik berdua tak perlulah meja  besau dabak macam aku ni... Pakai meja yang selit seat depan tu jek macam Air Asia... Kalu naik berempat berbaloi amik seat macam aku ni...


Tak sampai separuh perjalanan pon lagi... HH dah ajak cari makan... Wahhh! Saat yang aku nantikan adalah menjamu selera kat Cafe dalam train... Dulu panggil Kantin.. Ha Ha Ha... So... Mencarilah kat gerabak mana Cafe tu berada.. Jauh jugak ke belakang...

Adik ni teramat lah peramah... HH rajin layan dan usik dia...

Best giler dowhhh lepak sini... Wahhh! Feeling overthesea habisss... Ha Ha Ha...

Order keropok leko dengan teh tarik... Sambil nikmati view kat luar.. Ya Allah nikmatnya!

View begini mengamit kenangan di kampung halaman... Cewahhh!

Siap dengan kemudahan surau... Amik wuduk dalam tu... Luas jugak.. Selesa dan bersih...

Gigih Aci amik gambo jamban.... Boleh dikatakan hampir setiap gerabak ada jamban... 


Guys... Ini aku nak beritahu... Jadikanlah amalan.. Kalu kaw nak pam jamban duduk... Silalah guna penutup jamban tu sebelum kaw flash! Elak bakteria sepah sepah... Dan... Bila kaw dah terbiasa budaya yang bersih dari rumah... Mana kaw pergi kaw bawa budaya tu... Ada satu jamban ni terpaksa ditutup... Mungkin sebab ada yang bangang tak reti guna jamban flash mampat udara macam ni kot... Jangan salahkan jamban kalu tahik kaw tetiba terbang ke udara... Ha Ha Ha...

ETS ni ada kala slow... Ada kala laju...Ada indicator disediakan....

 Setelah rempuh dua jam perjalanan... Akhirnya... Aku sampai di Stesen Ipoh...

Hensem kan ETS ni? Ha Ha Ha...



- XOXO -

10 comments:

  1. Best oiii makan2 .. tu jek la terapi… bila nak onz lagi.. amik yg jenis tido la…

    ReplyDelete
  2. Syiok kan. Ahkak yang mula tu pilih seat yang Ss pilih lah sebab kakak nak dok beradap dan pilih coach cafe supaya senang nak beli makan. hehehe

    ReplyDelete
  3. bestnya! nampak syok je tu. dah lama tak turun semnjg ni hihi
    gee singgah & follow sini :)

    ReplyDelete
  4. Tak pernah naik ets lagii. Cam best je naik train yg ada surau, kantin camni. Ets ni memang pergi arah2 utara jeke? Kalau yg belah2 pantai timur tu naik train apa ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belah timur insyallah akan ada ecrl… tunggu ye…

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...